Humor som smertestillende

Komedier er ikke bare godt for humøret. De kan også hjelpe oss å takle smerter bedre.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Latter er den beste medisin, ifølge ordtaket. Og det kan også være et ypperlig smertestillende for barn og ungdom, ifølge en amerikansk studie.

I studien fikk deltagerne se morsomme filmer og TV-serier før, under og etter at de gjennomgikk en standard smertetest hvor de puttet hendene i iskaldt vann.

Ifølge hovedforfatter Margaret Stuber, forsker ved Jonsson Cancer Center i USA, økte barnas smertetoleranse når de så på komediene ved at de klarte å holde hendene lenger i vann. Men de syntes ikke det var mindre smertefullt enn når de ikke så på TV og video.

- Det innebærer bare at det tok lenger tid før smerten ble kraftig nok til at de tok bort hånda, forklarer Stuber til helsenettstedet News-Medical.Net.

Les også: Mindre vondt med barne-TV

Kan finnes alternativer
Forskerne sammenlignet også deltagernes smertevurdering, utholdenheten i smertetesten og humorindikatorer som latter og smil. Antall latterutbrudd hadde ingen sammenheng med verken smertetoleranse eller -vurdering.

Stuber mener de spesifikke mekanismene som så ut til å øke smerteterskelen, må undersøkes nærmere.

- Siden vi ikke testet andre former for distraksjoner, kan det hende at noe annet som er like distraherende men ikke morsomt, også vil være effektiv, sier Stuber.

Lignende typer forsøk på humor og smerte blir gjort på sykehus over hele USA.

Organisasjonen Rx Laughter står bak studien sammen med Jonsson Cancer Center, og studien er finansiert av TV-kanalen Comedy Central.