Hørselskader av MP3-bruk

Høy musikk kan skade hørselen hos mer enn én av tre unge som bruker MP3-spillere.

Publisert
Sist oppdatert

Britiske The Royal National Institute for Deaf People (RNID) sier disse nye funnene er urovekkende, spesielt fordi det ble solgt åtte millioner MP3-spillere i Storbritannia i fjor.

De beskylder produsenter for ikke å ha klare og tydelige advarsler på produktene.

RNID oppfordrer MP3-brukere til å investere i såkalte in-ear filtre i øreproppene, slik at ørepluggene blir støyisolerende.

Les mer om støyisolerende øreplugger på DinSide Data

Som en alarmklokke
Bruker man slike filtre vil man stenge ut bakgrunnsstøy og redusere behovet for å øke volumet, melder BBC.

I de siste undersøkelsene til RNID viser det seg at 72 av 110 testpersoner lyttet til musikk med en lydstyrke på over 85 desibel. Denne lyden tilsvarer en høylytt alarmklokke på kort avstand.

Hørselskader av MP3-bruk


Verdens helseorganisasjon, WHO, sier at å høre på musikk med lydstyrke på 85 desibel eller mer i mer enn én time kan skade hørselen. Halvparten av unge mennesker som bruker MP3-spillere, hører på musikk i over en time om dagen. En fjerdedel hører på musikk i mer enn 21 timer i uken, ifølge RNIDs undersøkelse

RNID opplyser også at 58 prosent av testpersonene ikke visste at høyt volum kunne skade hørselen. 79 prosent hadde ikke sett noen advarsler på innpakkingene til MP3-spillerne.

Ifølge en talsperson for RNID har instituttet tidligere skrevet til 55 MP3-spillerprodusenter og bedt dem legge til advarsler på pakkene sine. De fikk tilbakemelding fra to av dem.

Les også: Døv av MP3-spillere

Lydnivåer:
Et stille rom om natten - 20 desibel
Under en vanlig samtale - 60 desibel
En trafikkert gate - 70 desibel
Et bor - 100 desibel
Enkelte MP3-spillere eller liknende som spilles på høyt volum - 105 desibel
Et flyr som letter - 110 desibel.


Først publisert: 07.09.2007
Sist redigert: 26.10.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer