Hjertekompresjon er nok

Munn-til-munn unødvendig.

Kontinuerlige brystkompresjoner gir like god overlevelse som kompresjoner kominert med munn-til-munn innblåsninger, viser ny studie. Foto: Colourbox
Kontinuerlige brystkompresjoner gir like god overlevelse som kompresjoner kominert med munn-til-munn innblåsninger, viser ny studie. Foto: ColourboxVis mer

Kontinuerlig brystkompresjoner gir like gode sjanser for overlevelse utenfor sykehus, som brystkompresjoner i kombinasjon med innblåsninger. Dette viser en studie fra Ullevål universitetssykehus.

- Studien underbygger anbefalingene fra Norsk og Europeisk Resusciteringsråd om at folk som er uvillige til å gjennomføre munn-til-munn bør oppfordres til å bare gi kontinuerlig brystkompresjoner, sier stipendiat og lege Theresa M. Olasveengen i en pressemelding fra Ullevål universitetssykehus.

Dette er i tråd med anbefalingene etter en tidligere studie fra Japan: - Dropp munn-til-munn

Dersom en innringer uten hjerte- og lungeredningskompetanse (HLR) ringer 113 for å melde om hjertestans, anbefales nå å begrense veiledningen til brystkompresjoner.

Forskerne bak studien sier imidlertid at det ikke er tilrådelig å droppe munn-til-munn fra opplæring i hjerte- og lungeredning, og at dette bør fortsette som et element i opplæringen blant legfolk. Dette fordi studien ikke er egnet til å vurdere to typer behandlinger mot hverandre.

Sju førstehjelpstabber

Studien kan kun konkludere med at det ser ut til at de pasientene som kun får brystkompresjoner, ikke kommer dårligere ut enn de som får vanlig HLR med innblåsninger.

I USA droppes nå munn-til-munn-innånding fra opplæringen av hjerte- lungeredning, ifølge Theresa M. Olasveengen.