Hjertefeil av for mye trening

Selv om trening er viktig for unngå høyt blodtrykk og hjertesykdom, viser ny forskning på dyr at trening også kan bli for mye av det gode.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forsøk på rotter har forskere funnet ut at overdreven trening forverret høyt blodtrykk og forløpet av hjertesvikt hos de rottene som allerede hadde høyt blodtrykk. Studieresultatene er publisert i tidsskriftet Hypertension.

Tidligere studier har knyttet regelmessig trening til redusert risiko for hjertesykdom. Trening har også vist seg å kunne bedre blodtrykket og symptomer ved hjertesvikt - en kronisk tilstand der hjertet mister evnene til å pumpe blod effektivt. Dette gir symptomer som andpustenhet og trøtthet. De nye funnene kom derfor svært uventet.

Les også: Høyt blodtrykk – en tikkende bombe

Uviss betydning på mennesker
Hvilken betydning dette har på mennesker er imidlertid uviss. Forskerne mener imidlertid at de nye funnene bør bidra til å øke bevisstheten vår over den potensielle skaden overdreven trening kan ha på mennesker med høyt blodtrykk, som ikke behandles.

Mennesker, så vel som rotter, kan utvikle høyt blodtrykk som igjen kan gi hjertesvikt.

I studien hadde noen av rottene tilgang til et løpehjul. De som hadde mulighet til å bevege på seg, hadde ofte en tendens til å overdrive treningen. Resultatene av dette, over tid, viste seg å være unormalheter på hjertet og redusert pumpeevne.

Årsaken til funnene er usikre, men forskerne mener det rett og slett er fordi de trente for mye, og mener overdreven trening kan virke uheldig på hjertet til personer med høyt blodtrykk. Spørsmålet nå er om dette også gjelder personer som har høyt blodtrykk, men som er under behandling.

Er du treningsnarkoman?

Les også:
En milliard med høyt blodtrykk

Kilde: Reuters

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!