Helsen blir bedre med internett

Ny norsk undersøkelse viser at bruk av internett har sammenheng med bedre helse.

Juhu! Nå slipper sjøfolk å høre den kjedelige beskjeden: "bruk det så lite som mulig". Internett har kommet for å bli - også på havet. Foto: Colourbox.com
Juhu! Nå slipper sjøfolk å høre den kjedelige beskjeden: "bruk det så lite som mulig". Internett har kommet for å bli - også på havet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien viser også at de med høyere utdanning og god økonomi er de som henter mest informasjon på nettet, skriver Dagens Medisin.

– Våre undersøkelser viser tydelig at de med høyere utdanning bruker nettet mer. I tillegg er de også mer interessert i helseinformasjon når de er på nettet, sammenliknet med de som har mindre utdanning, forteller doktorgradsstipendiat Silje Camilla Wangberg ved Nasjonalt senter for telemedisin (NST).

Hver dag bruker syv av ti nordmenn internett. Mange av disse har internett som sin viktigste kilde til kunnskap om helse og sykdom.

I den nye studien har forskerne ved NST sett på betydningen av sosio-økonomisk status, bruk av internett og helse.

Mer sosial støtte
Undersøkelsen bygger på tall fra et prosjekt som heter eHealth Trends, som er gjennomført i Norge og fire andre europeiske land.

Resultatene viser at det er enda en effekt som gir nettbrukerne bedre helse.

– Nettbrukerne ser også ut til å ha mer sosial støtte. Det er igjen en viktig faktor i graden av selvopplevd helse, sier Wangberg.

Ikke bare positivt
Men det er ikke bare positivt med bedre helse og økt kunnskap.

– Vi ser samtidig en trend mot større forskjeller, både helsemessig og på forhold som økonomi eller utdanning. Internett er i utgangspunktet et verktøy som kan bidra til demokrati og utjevning, men kan også være med på å øke forskjellene, sier Wangberg til Dagens Medisin.