Flere med for lite testosteron

En av fire menn over tretti år har lave testosteronnivåer.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men bare én av tjue har kliniske symptomer knyttet til hormonmangelen, ifølge ny forskning.

Når menn blir eldre, er det mer sannsynlig at de opplever symptomer som redusert sexlyst impotens på grunn av lave testosteronnivåer.

- Lave testosteronnivåer kan ha innvirkning på mange aspekter hos mannens psykologi, sier studieleder Andre B. Araujo ved New England Research Institutes i Massachusets i USA, ifølge Live Science.

I studiene analyserte forskerne dataene til rundt 1.500 menn mellom 30 og 79 år. De så blant annet på faktorer som testosteronnivåer, symptomer ved testosteronmangel og hvordan medikamentbruk kan påvirke hormonnivåene.

Les også: Lite testosteron gir dødsrisiko

6,5 millioner med hormonmangel
Rundt 24 prosent av de undersøkte mennene hadde for lave såkalte totaltestosteronnivåer og 11 prosent hadde for lave nivåer med fritt testosteron. Kjønnshormonene bindes av et protein som heter SHBG, men bare den delen av hormonet som er bundet, altså fritt testosteron, er aktivt.

Mange av mennene opplevde imidlertid ingen symptomer knyttet til hormonmangelen.

Basert på disse resultatene sier forskerne at innen 2025 kan så mange som 6,5 millioner amerikanske menn mellom 30 og 79 år lide av hormonmangel, på grunn av den stadig aldrende befolkningen. Dette er en økning på 38 prosent fra befolkningsstudier fra år 2000.

Studien er publisert i nettversjonen til tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet og er ansvarlig for de typiske mannlige trekkene.

Les også: Slik får du sexlysten tilbake