Flere barn syke etter flåttbitt

Har økt fra 6 til 22 barn årlig på 12 år.

Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz
Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneklinikken ved Stavanger universitetssykehus har diagnostisert og registrert barn med nevroborreliose i en database siden 1996. Borreliose overføres til mennesker via bitt fra skogsflåtten.

I løpet av de 12 årene som studien har pågått, har de registrert en reell og kraftig økning i antall barn med nevroborreliose. Fra 6 barn til 22 barn årlig, i løpet av de siste 12 årene. Dette ifølge en rapport av overlegene Knut Øymar og Dag Tveitnes, publisert i Tdsskrift for Den norske legeforening.

Økningen i sykdomstilfellene gjelder barn i Rogaland. Tall fra Folkehelseinstituttet, viser ingen økning av forekomsten i perioden 1994 til 2004, men en økning de siste årene til 2007. Det spekuleres i om årsaken til denne økningen kan være bedre diagnostikk og økt rapportering.

Stavanger universitetssykehus konkluderer med en reell og kraftig økning i sin region de siste 12 årene. Ifølge rapporten i Tidsskrift for Den norske legeforening, stiller Øymar og Tveitnes seg spørrende til hvorvidt økningen vist i Folkehelseinstituttets statistikker, faktisk også kan skyldes en reell økning, og ikke kun en følge av bedre diagnostisering og oppmerksomhet.

Føre var mot farlige flått

- Økt forekomst og utbredelse av skogflått kan være en mulig forklaring på økt forekomst av borreliose. Gjengroing, klimaforandring, og økning i hjorteviltbestandene blir sett på som mulige årsaker til at vi har mer flått nå enn tidligere, skriver Øymar og Tveitnes i studien fra Universitetssykehuset i Stavanger.

Det startets nå en langtidsstudie om forekomsten av flått i Norge. Enn så lenge anbefales befolkningen å være oppmerksomme på muligheten for å få flåttbitt etter å ha beveget seg i typiske flåttområder, og til å kjenne hvilke tiltak man skal iverksette dersom man oppdager et flåttbitt - og selvsagt hva man skal se etter, for å avdekke eventuelle bitt.

Førstehjelpstips mot flått

I studien fra Stavanger, viste det seg at det var flest barn i alderen 4-7 år, som ble rammet av nevroborreliose (studiegruppen var 0-14 år). Det anbefales at man dekker til bar hud ved ferdsel i områder med mye flått, og at man sjekker barna for eventuell flått om kvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!