<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Filtersigaretter får kreftskyld

Forskere gir filtersigarettene skylden for den vanligste typen lungekreft.

Publisert
Sist oppdatert

Filter- og lavtjæresigarettenes inntog på 1950-tallet skjedde parallelt med økningen i en type lungekreft som var sjelden den gang. I dag er denne lungekrefttypen den vanligste, viser en studie.

Mellom 1950 og 2007 ble lungekrefttypen adenokarsinomer den vanligste diagnostiserte typen. Samtidig steg markedsandelen på filtersigaretter fra bare én prosent til nesten 100 prosent, ifølge forfatterne av en ny amerikansk studie. Det skriver iVillage Health.

Les også: Farlige light-sigaretter:

Dypere drag
Dr. Gary M. Strauss, medisinsk direktør ved lungekreftprogrammet ved Tufts-New England Medical Center i Boston presenterte funnene fra sin studie på Verdenskonferansen for lungekreft i Sør-Korea i forrige uke.

Strauss og hans kolleger mener at filterhull i filtersigarettene gjør det lettere å trekke inn røyken. Disse hullene gjør at røykeren tar større og dypere drag, og dermed inhalerer karsinogen (kreftfremkallende stoff) lengre ned i bronkieveiene og lungene, skriver nettstedet.

Les også: Blind av passiv røyking:

- Økningen i adenokarsinomer stemmer overens med den endringen i sigarettdesignet og komposisjonen - som sigarettindustrien sa var tryggere - som de introduserte som en respons på økende bevis på at røyking gir andre typer lungekreft, sier Strauss.

- Narret publikum
- Poenget er at tobakksindustrien, gjennom at de endret sigarettene over tid og narret publikum i flere tiår om sikkerheten, har skapt en epidemi, sier han.

Philip Morris USA's leder i mediasaker, David Sutton, sier til Health Day News at han ikke kan kommentere funnene.

- Vi kan ikke kommentere en studie vi ikke har fått en mulighet til å gjennomgå. Røyking er avhengighetsskapende og forårsaker alvorlig sykdom. Det finnes ikke noe slikt som en trygg sigarett, sier Sutton.

Les også: Syke lunger av passiv røyking:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer