Farlige metaller i vin

- Ett glass om dagen kan være svært skadelig.

Forskere har kommet fram til at viner fra en rekke ulike land inneholder for høye nivåer av tungmetaller.  Foto: Colourbox
Forskere har kommet fram til at viner fra en rekke ulike land inneholder for høye nivåer av tungmetaller. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere fra Storbritannia har kommet frem til at både rød- og hvitviner fra en rekke europeiske land innholder farlige nivåer av minst sju tungmetaller (vanadium, kobber, mangan, sink, nikkel, bly og krom).

- Ett glass vin er i seg selv ikke farlig, men nyter du ett glass om dagen kan det faktisk være svært skadelig, sier forsker Declan P. Naughton og Andrea Petroczi ved Kingston University i London til WebMD.

Les også: Alkohol krymper hjernen

Naughton sjekket nivået av metallioner i viner fra 15 land i Europa, Sør-Amerika og Midtøsten. For store mengder av metallioner kan være skadelig.

Viner fra Ungarn og Slovakia kom dårligst ut i undersøkelsen. De hadde verdier på opptil 300, hvorav 1 er regnet som den øvre trygge grensen.

Ekspertene mener studien er bekymringsverdig, fordi store mengder metallioner har blitt knyttet til ulike sykdommer, deriblant Parkinsons.

Les også: Derfor drikker vi

- Når man ser tall som de presentert i denne studien begynner man å klø seg i hodet og undre på hvilke effekter dette kan ha ved inntak over en lang periode, sier Weiss.

Forskerne mener vinprodusentene nå bør fjerne de skadelige metallene, og i det minste merke flaskene med hvilke og hvor mye metaller vinen innholder.

Det var kun viner fra Italia, Argentina og Brasil som holdt seg innenfor trygghetsgrensen.

Se hele rapporten her.

Kilde: Webmd