Farlig solformørkelse

Den 1. august må enkelte nordmenn passe på øynene sine ekstra godt.

Det er tryggest å se solformørkelsen på internett eller på storskjerm i Frognerparken. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det er tryggest å se solformørkelsen på internett eller på storskjerm i Frognerparken. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjeldne begivenheten hvor månen glir over sola skjer midt på sommeren. Det gjør solformørkelsen ekstra farlig, advarer en ekspert.

For første gang siden 1954 vil vi oppleve en total solformørkelse på norsk jord. Det er på Kvitøya på Svalbard man kan oppleve fenomenet som vil vare rundt halvannet minutt, ifølge en pressemelding fra Newswire.

I Nord-Norge, hvor 70 prosent av solarealet vil bli mørklagt, vil det være mulig å se formørkelsen i to timer ved lunsjtider. I Sør-Norge vil man få en formørkelse på rundt 40 prosent, og klokka 11.33 vil formørkelsen være maksimal.

Skader øynene

– Det som gjør denne solformørkelsen ekstra farlig, er at den skjer midt på dagen når solen står på sitt høyeste og med mest intens stråling, sier førstelektor Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud, til Newswire.

Vanlige solbriller beskytter ikke nok. Bruk CE-merkede solformørkelsesbriller. Foto: Newswire
Vanlige solbriller beskytter ikke nok. Bruk CE-merkede solformørkelsesbriller. Foto: Newswire Vis mer


Vanlige solbriller holder ikke, forteller Helland. Både etter Venuspassasjen (når Venus kommer mellom sola og jorda) og solformørkelsen i 1999 var det flere rapporter om nordmenn som hadde skadet øynene.

Det er skarpsynet som kan bli varig skadet. Derfor bør folk benytte CE-merkede solformørkelsesbriller, oppfordrer Helland.

- Det tryggeste stedet å betrakte den totale formørkelsen på Svalbard fra, er på internett eller i Frognerparken i Oslo. Der vil formørkelsen bli overført på storskjerm på et arrangement i regi av Astrofysisk institutt og Norsk Astrofysisk Selskap, sier Helland.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!