Får ikke de beste kreftmedisinene

Norge kommer langt ned på listen og på linje med øst-euoropeiske land når det gjelder å ta i bruk nye kreftmedisiner.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser er en ny omfattende studie gjennomført ved Karolinska Institutet i Sverige hvor 25 europeiske land er sammenlignet. Forskerne har sett på hvor raskt nye kreftmedisiner med dokumentert virkning tas i bruk.

Norge kommer altså langt ned på listen, sammen med øst-europeiske land som Polen og Ungarn. Også i Spania, Østerrike, Sveits og Sverige er det langt større sjanse for at pasientene får tilgang på den nyeste kreftbehandlingen tidligere enn i Norge, melder NRK.

Les også: Smart medisin dreper kreftceller:

Drar til utlandet
- Dette medfører at ressurssterke norske kreftpasienter ofte søker seg til utlandet for å få en best mulig kreftbehandling. Det bør vi ikke være bekjent av, med vår velferdsstat burde vi heller ligge i etterkant i slike undersøkelser, sier leder i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel ifølge Nrk.no.

Også fagmiljøet i Norge innrømmer at utprøvingen av flere typer av nye kreftmedisiner til tider ikke går raskt nok her til lands.

- Det er selvfølgelig bra å være skeptisk til å godkjenne nye medisiner, men det går an å være for skeptiske også, vi må finne en balanse. Når en behandling først er dokumentert, så bør den tas i bruk så fort som mulig i Norge, sier Kjell Magne Tveit, klinikksjef for kreftregisteret ved Ullevål Sykehus.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!