Far får fødselsdepresjon

Far får fødselsdepresjon

Ikke bare mødre får varige fødselsdepresjoner. Syv prosent av fedrene blir også rammet, viser en dansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Fødselsdepresjoner hos menn har vært kjent også tidligere, men undersøkelsen fra Danmark viser at en del fedre får en lengre depresjon, ifølge jordmor Mette Thoresen i SCA Libero.

Hun mener det ikke er noen grunn til å tro at forholdene er annerledes i Norge enn i Danmark.

– Med 58.500 fødsler i året i Norge, betyr det at over 4.000 norske fedre årlig får fødselsdepresjon, sier Thoresen i en pressemelding.

Les også: Depresjon hos mor påvirker barn

Bok til gravide
Den danske undersøkelsen er EU-finansiert og er utført av sjefpsykolog Svend Aage Madsen ved Rigshospitalet i København.

Undersøkelsen blir omtalt i boken Graviditet, fødsel og den nye familien, som SCA Libero hvert år deler ut til alle gravide i Norge. Fars rolle er viet større plass i den nye utgaven av boken.

– Vi vil gjerne involvere far sterkere i hele prosessen fra graviditet og fødsel til tiden etterpå, sier Mette Thoresen.

Libero har også laget en ny brosjyre, "Kan mannen få en etterfødselsreaksjon?", som deles ut ved de fleste av landets helsestasjoner.

Flere kvinner med fødselsdepresjon

Flest kvinner
Undersøkelsen fra Danmark fastslår at syv prosent av fedrene rammes av depresjon innen seks uker etter at barnet er født, mens åtte til 15 prosent av mødrene får fødselsdepresjon.

– Norsk forskning har konsentrert seg om depresjon hos nybakte mødre, og resultatene samsvarer med de danske. I Norge får mellom åtte og ti prosent mødre depressive plager eller reaksjoner etter å ha født, mens i underkant av fem prosent utvikler en alvorlig depresjon, sier hun.

En av grunnene til at fødselsdepresjoner hos menn har vært vanskelig å oppdage, er at symptomene er ulike hos kvinner og menn.

– Kvinner opplever blant annet fravær av glede, interesse og energi, selvbebreidelse og angst. Symptomene hos menn preges mer av aggressivitet, lavere stressterskel og at man er rastløs og utbrent, sier Thoresen.

Visste du at fødselen forandrer hjernen?

Tabu
Det er ikke gjort forskning i Norge på fødselsdepresjoner hos menn.

– Temaet er fortsatt tabu, og det er vanskelig å fange opp problemet da helsevesenet har hovedfokus på kvinnen både før og etter fødsel, sier Ulf Rikter-Svendsen, seniorrådgiver i Reform – ressurssenter for menn.

Ressurssenteret har laget en håndbok som er sendt til helsepersonell som er i kontakt med nye fedre.

– Forskerne i Danmark har klart å fange opp en ellers relativt usynlig gruppe fedre. Målet er at helsevesenet inkluderer nybakte fedre i større grad enn i dag, sier Rikter-Svendsen.

Les mer: Også fedre blir deppa etter fødsel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer