Familieterapi best mot bulimi

Familieterapi er mer effektiv behandling hos tenåringer med bulimi enn psykologtimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en amerikansk studie som er den første i USA til å evaluere behandling av spiseforstyrrelsen bulimi hos ungdom, melder Reuters Health.

I dag er psykoterapi den aller vanligste metoden å behandle bulimi på. Det vil si at den berørte møter en terapeut for å få hjelp til å forstå de emosjonelle faktorene som er knyttet til spiseforstyrrelsen.

De amerikanske forskerne ville imidlertid undersøke om behandlingen kunne bli mer effektiv ved å involvere hele familien. For å gjøre dette valgte de ut 80 tilfeldige pasienter som var mellom 12 og 18 år gamle, som hadde bulimi.

P-pille mot bulimi

Tre faser
Den familiebaserte terapiformen pasientene skulle teste ut, involverte tilsammen åtte psykologer og besto av tre forskjellige faser. I den første, som varte i to til tre måneder, møtte pasient og foreldre en terapeut en gang i uken. Målet var å hjelpe foreldre til å klare å hindre at barna bedrev usunne vektkontrollvaner.

Når barnet ikke lengre hadde bulimisk atferd, gikk de videre til fase to der familien møtte terapeuten annenhver uke. Målet her var å få kontroll over spiseforstyrrelsen. I den siste fasen, hvor de møttes en gang i måneden, var målet å kartlegge hvordan en spiseforstyrrelse påvirker utviklingen hos ungdom.

Etter avsluttet behandling, viste det seg at 39 prosent av de 41 pasientene som fikk familieterapi, var blitt kvitt sin bulimiske atferd. For pasientene som gikk til psykolog gjaldt dette bare 18 prosent av de 39 pasientene.

Seks måneder senere var 29 prosent av dem i familiegruppa fremdeles ”friske”, mot ti prosent av den andre gruppen.

- Jeg er begeistret over det vi har gjort, men jeg roer begeistringen med det faktum at dette er den første studien, sier studieleder Dr. Daniel le Grange ved University of Chicago.

Ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser har over 120.000 mennesker.