Er du i et fedmenettverk?

Har du en god venn som går opp i vekt, er faren større for at du også legger på deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en ny studie i tidsskriftet The New England Journal of Medicine som viser at om du har en venn med fedme, er det 57 prosent sjanse for at du også blir svært overvektig. Dette gjelder spesielt bestevenner av samme kjønn.

Vi vet fra før av at faktorer som arv, kosthold, fysisk aktivitet, medisiner og røykekutt kan føre til en vektnålen som går opp. Men at vi også lar oss påvirke av vennene våre, er helt nytt.

Les også: Tykke venner gjør deg fet

Toleransen øker
Venner påvirker hverandre på mange måter. Hvis din bestevenn legger på seg og blir overvektig eller fet, øker trolig din toleranse for overvekt. Dessuten er det lettere at du selv legger på deg, hvis andre nære rundt deg også går opp i vekt, for da er det lettere å akseptere det.

I studien kartla forskerne vekten og nettverket til 12.000 personer over 32 år. Forskerne konkluderer med at søsken, venner og partner har mye å si for hvordan vekten din utvikler seg.

Risikoen for fedme når vennene dine blir feite er altså rundt 60 prosent. Søsken utgjør en mindre risiko, og sjansen for at du blir overvektig når broren eller søsteren din er det, er 40 prosent. Hvis partneren din er overvektig øker risikoen for at du også blir det med 37 prosent.

Så hva er løsningen hvis du vil ned i vekt, og du er omringet av overvektige personer? Du skal selvfølgelig ikke velge venner etter kroppsvekt, så et tips er å finne en venn som også vil ned i vekt. Studien sier ikke noe om vi blir slankere når vennene våre slanker seg, men det kan jo hende dere påvirker hverandre på en positiv måte?

Les også:
Les også: Feit av fedmegen
Advarer mot fedme hos gravide

Kilde: Din Kost

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!