<strong> Foto:</strong> Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Ektefeller kopierer hverandre

Er kona di en latsabb? Da bør du passe deg så du ikke blir "smittet"!

Publisert
Sist oppdatert

En ny studie viser nemlig at ektefeller kopierer hverandres helsevaner. Hvis en slutter å røyke, er det mer sannsynlig at også den andre slutter. Og begynner den ene å trene, finner den andre gjerne fram joggeskoene også.

Har du tykke venner, er det også mer sannsynlig at du selv blir tykk:

Forskerne har brukt data fra Health and Retirement Study der helsa til 20.000 amerikanere over 50 år har blitt overvåket siden 1992. Data fra 6.000 av disse ble brukt i den nye studien, ifølge nettstedet LiveScience.

Det var hele fem ganger mer sannsynlig at en røyker stumpet sigaretten dersom ektefellen hadde sluttet. Det samme gjaldt dersom ektefellen ikke drakk alkohol.

Eget initiativ best
- Vi fant at når en ektefelle forbedrer sin helseatferd, er det sannsynlig at den andre ektefellen også gjør det. Dette stemte overens i alle atferdsanalysene og var likt både hos kvinner og menn, sier medforfatter i studien Jody Sindelar ved Yale School of Public Health.

Personlige tiltak knyttet til preventiv medisin, som å få en influensavaksine, påvirket også ektefeller. Det gjaldt imidlertid bare hvis det var pasienten selv som hadde tatt initiativet. Dersom det var legen som hadde anbefalt noe, for eksempel måling av kolesterolet, var det mindre sannsynlig at den andre ektefellen fulgte partnerens eksempel.

Det er viktig for leger og helsetjenester å være klar over hvor stor innflytelse ektefeller har på hverandre når det gjelder helseatferd, mener forskerne.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer