Ekstrajobb øker røykesuget

Ungdom som jobber ved siden av studiene, begynner oftere å røyke enn sine ikke-arbeidende medstudenter.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og jo flere timer studentene jobber, jo mer sannsynlig er det at de røyker, ifølge en amerikansk studie.

Det er forskere fra RAND Corporation i Virginia i USA som har sett på sammenhengen mellom betalt arbeid og det å begynne å røyke. Nesten 800 high school-studenter mellom 14 og 18 år deltok i studien, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Blant de som ikke hadde begynt å røyke i 10. klasse, var det tre ganger så sannsynlig at de som begynte å jobbe mellom 10. og 11. klasse begynte å røyke, sier en av forskerne, Dr. Rajeev Ramchand.

Du kan bli avhengig etter to dager. Les mer her:

Pauser og press
Forskerne fant også en sammenheng mellom antall timer studentene jobbet og tobakksbruken. Tenåringene som arbeidet en til ti timer per uke, hadde en tendens til å begynne å røyke senere enn tenåringene som jobbet mer enn ti timer per uke.

Pausene på jobben eller presset i forhold til både å jobbe og studere kan være årsaken til at jobbing får studentene til å begynne å røyke. I tillegg har de lettere tilgang til sigaretter og mer penger til å kjøpe sigaretter, tror forskerne.

- Framtidig innsats for å forebygge røyking blant ungdom, bør settes inn på arbeidsplasser hvor det er sannsynlig at barn begynner å jobbe, mener Rachmand.