Ekstrajobb øker røykesuget

Ungdom som jobber ved siden av studiene, begynner oftere å røyke enn sine ikke-arbeidende medstudenter.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Og jo flere timer studentene jobber, jo mer sannsynlig er det at de røyker, ifølge en amerikansk studie.

Det er forskere fra RAND Corporation i Virginia i USA som har sett på sammenhengen mellom betalt arbeid og det å begynne å røyke. Nesten 800 high school-studenter mellom 14 og 18 år deltok i studien, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Blant de som ikke hadde begynt å røyke i 10. klasse, var det tre ganger så sannsynlig at de som begynte å jobbe mellom 10. og 11. klasse begynte å røyke, sier en av forskerne, Dr. Rajeev Ramchand.

Du kan bli avhengig etter to dager. Les mer her:

Pauser og press
Forskerne fant også en sammenheng mellom antall timer studentene jobbet og tobakksbruken. Tenåringene som arbeidet en til ti timer per uke, hadde en tendens til å begynne å røyke senere enn tenåringene som jobbet mer enn ti timer per uke.

Pausene på jobben eller presset i forhold til både å jobbe og studere kan være årsaken til at jobbing får studentene til å begynne å røyke. I tillegg har de lettere tilgang til sigaretter og mer penger til å kjøpe sigaretter, tror forskerne.

- Framtidig innsats for å forebygge røyking blant ungdom, bør settes inn på arbeidsplasser hvor det er sannsynlig at barn begynner å jobbe, mener Rachmand.