Ekstra fett farlig for hjertet

Selv om du er frisk som en fisk, er du ekstra utsatt for hjertesykdom dersom du er litt overvektig.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være moderat overvektig eller overvektig gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjertekrampe, eller såkalt koronar hjerteskydom (CHD)uavhengig av andre risikofaktorer. Det viser en internasjonal samarbeidsstudie der Folkehelseinstituttet er en av bidragsyterne.

Bjørn Heine Strand ved divisjon for epidemiologi har bidratt med analyser av de norske dataene. Dette er studiens hovedfunn.

* Å være overvektig (BMI 30+) gir økt risiko for CHD.

Her kan du måle din BMI:

* Også de med moderat overvekt (BMI 25-29) har økt risiko for CHD.

* Sammenhengen mellom overvekt og CHD opprettholdes også etter justering for kjente risikofaktorer som kolesterol og forhøyet blodtrykk.

* Det betyr at overvekt, også moderat overvekt, er en selvstendig risikofaktor for hjertesykdom.

* Overvekt øker risikoen for CHD med 45 prosent, men moderat overvekt øker risikoen med 17 prosent, sammenlignet med personer som ikke er overvektige.

Slik blir du slank mer rett fett:

- Viktig kunnskap
Dette er viktige funn fordi flere og flere personer blir overvektige på verdensbasis, påpeker Strand i en artikkel på nettsidene til instituttet.

- Det er viktig å ha presis kunnskap om sammenhengen mellom hjertesykdom og overvekt. Våre resultater viser at selv om man behandler forhøyet kolesterol og blodtrykk hos overvektige personer, vil disse ha en forhøyet risiko for koronar hjertesykdom fordi de er overvektige, sier Strand.

Folkehelseinstituttets bidrag er data fra fylkesundersøkelser (1974-1978) koblet med dødsårsaksregisteret (1990-2000).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer