Du kan skylde deg selv

Det er ikke viruset som gjør deg sjuk.

Det er kroppen din som skaper forkjølelsessymptomene, ikke viruset. Foto: Colourbox
Det er kroppen din som skaper forkjølelsessymptomene, ikke viruset. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke viruset som gir deg forkjølelsessymptomer, det er kroppen din.

Amerikanske og canadiske forskere har studert forkjølesessymptomer, og funnet at det ikke er viruset som forårsaker de kjipe symptomene, men det er responsen som kroppen din gir på viruset, som gjør deg sjuk. Dette skriver United Press International.

Forskere fra Procter & Gamble i Cincinnati, universitetet i Calgary og universitetet i Virginia sier studien identifiserer flere terapeutiske mål som kan balansere immunresponsen for å minimalisere infeksjonssymptomene.

Slik lindrer du forkjølelsessymptomer hos småbarn

- Rhinovirus er den vanligste årsaken til vanlig forkjølelse, men den er også viktig i mer alvorlige sykdomstilfeller, som astma og kols, sier Proud i en pressemelding, ifølge UPI. Studiens funn er et viktig skritt på veien mot mer målrettet forebygging og behandling av forkjølelser, sier forskeren.

Influensa eller bare forkjølet?

Studien, som er publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, fant at av de mange antivirale cellene som ble laget under infeksjonen, var det spesielt én som var interessant: viperin. Den frivillige studiegruppen produserte i gjennomsnitt 6,5 ganger mer viperin enn kontrollgruppen.

Tidligere forskning har funnet at viperin hjelper å slå ned influensavirus, men denne studien er den første i sitt slag utført på mennesker, som viser at forbindelsen også bekjemper rhinovirus, sa senior forfatter David Proud fra universitetet i Calgary, ifølge UPI.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!