Diabetes rammer mange

Forekomsten av diabetes øker over hele verden. Og det gjelder både diabetes type 1 og 2.

<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon anslår at så mange som 171 millioner mennesker har sykdommen og at tallet vil øke kraftig. Og fire av fem har diabetes type 2, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

De viktigste risikofaktorene for diabetes type 2 er overvekt, fysisk inaktivitet og arvelig disposisjon.

Denne typen diabetes ble tidligere kalt aldersdiabetes, og så sent som i 1970-årene var den mest vanlig hos kvinner. Men nå har bildet imidlertid snudd seg.

Fremdeles er det en kraftig økning i forekomsten med økende alder, men de yngste som rammes er nå gjerne under 20 år. Og i tillegg er det nå flere menn enn kvinner som rammes i all voksne aldersgrupper.

- Dette passer med at ”overvektepidemien” har vart lengre og er noe mer uttalt hos menn enn hos kvinner. Et unntak er kvinner fra India og Pakistan, som er mer utsatt enn menn, skriver instituttet på sine nettsider, som har forsket på dette.

Les også: Spiste seg symptomfri fra sin diabetes type 2

Kan bremses
Ifølge Folkehelseinstituttet er det vist at utviklingen av diabetes type 2 kan bremses ved økt fysisk aktivitet.

En gjennomgang av studier tyder på at det er 90.000 – 120.000 i Norge som har diabetes, men nesten like mange er klar over at de har sykdommen. Det er fordi at ved diabetes type 2 så er ikke alltid alle symptomer til stede. Derfor blir sykdommen ofte oppdaget når komplikasjoner og følgesykdommer oppstår, som for eksempel hjerteinfarkt.

Rammes i barndommen
Diabetes type 1 kommer som oftest i barndommen. Årsaken er en autoimmun skade på kjertelvevet som produserer insulin.

Folkehelseinstituttet har bredt anlagt forskning for å finne ut hva som setter denne prosessen i gang.

Sjekk her om du er i faresonen for å få diabetes


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer