Dette kan skyldes stress

Sjekk huden din.

Psoriasis er en av hudsykdommene som kan påvirkes av stress, ifølge studie.
Psoriasis er en av hudsykdommene som kan påvirkes av stress, ifølge studie. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stress kan trigge utbrudd av hudbetennelse og psoriasis, viser en ny studie fra universiteter i Berlin og Canada.

Studien er publisert i novemberutgaven av The American Journal of Pathology.

Røyking kan gi psoriasis

Huden er kroppens første forsvarsmur for infeksjoner, og fungerer ikke kun som en fysisk barriere, men også som stedet hvor hvite blodceller angriper invaderende bakterier og virus. Immuncellene i huden kan overreagere og resultere i betennelsessykdommer i huden - som atopisk dermatitt (hudbetennelse) og psoriasis. Dette ifølge en artikkel i American Journal of Pathology.

Stress kan trigge utbrudd hos pasienter som lider av forskjellige former for betennelsessykdommer i huden. Stressoppfatningen kommer fra hjernen, og blir formidlet til huden via en forbindelse mellom hjerne og hud. Det vites imidlertid lite om på hvilken måte, eller med hvilke midler, stress forverrer hudsykdommer.

Forskernes hypotese var at stress kunne forverre hudsykdom gjennom å øke antallet immunceller i huden. For å teste denne hypotesen, utsatte de mus for stress i form av lyder. Da fant de at denne typen lydstress resulterte i et høyere antall voksne hvite blodceller i huden. Videre fant de at dersom de blokkerte funksjonen til to proteiner som normalt tiltrekker immunceller til huden, forebygger de stress-påvirket økning av hvite blodceller i huden.

Hudsykdom farlig for hjertet

Alt sett under ett, foreslår studieresultatene at stress aktiverer immunceller, som i sin tur er sentrale i å initiere og vedlikeholde hudsykdommer. Neste trinn for Dr. Arcks forskningsgruppe blir å forhindre stressutløste utbrudd av hudsykdommer ved å gjenkjenne risikoutsatte individer og identifisere immunceller som er egnede mål for terapeutisk inngripen.