Dette dør du av

For noen tusenlapper kan du få svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«... kan skape forvirring, unødig lidelse og overdreven angst for egen helse.»


Send inn en spyttprøve og få svaret om noen uker, lyder oppfordringa fra stadig flere internettbaserte selskaper som tilbyr seg å analysere DNA-et ditt. Ut i fra resultatet mener de å kunne si om du vil bli rammet av sykdommer som kreft, diabetes eller hjerteinfarkt.

Patrik Gransäter som lanserer tilbudet i Sverige mener det kan hjelpe mennesker til å få en bedre livskvalitet.

Nyfødte utstyres med tyverialarm

- Informasjonen ligger jo der. Og mange, spesielt de som er yngre, er nysgjerrige på hva dette kan ha å si. Kanskje kan man forebygge en potensiell sykdomsfare ved å endre livsstil, sier han til expressen.se

Overdreven helseangst

Kritikerne mener derimot at kommersiell DNA-testing kan skape forvirring, unødig lidelse og overdreven angst for egen helse.

- Enkelte sykdommer som Huntingtons sykdom og visse typer brystkreft er meget arvelig betinget, og nesten alle som bærer arveanlegget utvikler disse. Å få en slik beskjed kan oppleves som en dødsdom, og det må være bedre å teste seg for dette hos legen fremfor å få svaret i postkassa. I en slik situasjon har man behov for medisinsk ekspertise og kanskje også psykolog, sier professor i klinisk genetikk, Jan Wahlström, til expressen.

Tåler kroppen din dette?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!