Derfor stoler vi på legen

De fleste av oss er fornøyd med fastlegen vår.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slår Helge Skribekk ved Avdeling for atferdsfag ved Institutt for medisinske basalfag fast i sin doktoravhandling, ifølge Dagens Medisin.

Ifølge Skribekk er det tre kriterier som ligger til grunn for tillitsforholdet.

- Det første er at legen følger opp de kroppslige problemene som er grunnen til at pasienten oppsøker lege. Det andre er at pasienten opplever å ha nok tid til å kunne fortelle om sine plager - og hvordan dette påvirker hverdagen. Det siste er at pasienten har en følelse av å bli tatt alvorlig som menneske, heter det i avhandlingen.

En annen fersk undersøkelse viser også at vi er fornøyd med fastlegen.

Forståelse vekker tillit
Dersom legen viser forståelse for pasientens situasjon og hjelper vedkommende med å mestre daglige utfordringer, oppleves tillitsforholdet som mer åpent.

- Pasientenes ønsker om et åpent tillitsforhold blir viktigere jo mer uklare og langvarige lidelser pasientene har. Hvis legen utelukkende diskuterer symptombeskrivelser, kan samtalen lett kjennes lukket.

- Uten et åpent tillitsforhold hvor pasientene føler at de blir tatt alvorlig, vil pasientene iblant unngå å dele viktig informasjon om sykdomsbildet med legen. Dette vil kunne gå ut over behandlingen, skriver Skribekk i sin avhandling.

Ikke fornøyd? Så lett dumper du legen.