<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Derfor stoler vi på legen

De fleste av oss er fornøyd med fastlegen vår.

Publisert
Sist oppdatert

Det slår Helge Skribekk ved Avdeling for atferdsfag ved Institutt for medisinske basalfag fast i sin doktoravhandling, ifølge Dagens Medisin.

Ifølge Skribekk er det tre kriterier som ligger til grunn for tillitsforholdet.

- Det første er at legen følger opp de kroppslige problemene som er grunnen til at pasienten oppsøker lege. Det andre er at pasienten opplever å ha nok tid til å kunne fortelle om sine plager - og hvordan dette påvirker hverdagen. Det siste er at pasienten har en følelse av å bli tatt alvorlig som menneske, heter det i avhandlingen.

En annen fersk undersøkelse viser også at vi er fornøyd med fastlegen.

Forståelse vekker tillit
Dersom legen viser forståelse for pasientens situasjon og hjelper vedkommende med å mestre daglige utfordringer, oppleves tillitsforholdet som mer åpent.

- Pasientenes ønsker om et åpent tillitsforhold blir viktigere jo mer uklare og langvarige lidelser pasientene har. Hvis legen utelukkende diskuterer symptombeskrivelser, kan samtalen lett kjennes lukket.

- Uten et åpent tillitsforhold hvor pasientene føler at de blir tatt alvorlig, vil pasientene iblant unngå å dele viktig informasjon om sykdomsbildet med legen. Dette vil kunne gå ut over behandlingen, skriver Skribekk i sin avhandling.

Ikke fornøyd? Så lett dumper du legen.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer