<strong> Foto:</strong> Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Derfor sover du dårlig

Får du ikke sove? Da bør du kanskje vurdere å flytte.

Publisert
Sist oppdatert

En stor del av befolkningen sliter med søvnproblemer, men årsakene er lite studert. Dette har Folkehelseinsituttet nå sett nærmere på i en undersøkelse der beboerne i 521 norske boliger deltok.

Alle boligene lå ved togtunneler i fjell, og en av fem i utvalget hadde vært "noe" eller "mer enn noe" plaget av støy fra togtunneler. Fire prosent svarte at de var middels eller mer enn middels plaget.

Slik sover du bedre:

- Resultatene viser at tre prosent av dem som ikke får sove og fire prosent av dem som våkner om natten tilskriver dette bråket fra togtunnelen, sier en av de sentrale forskerne i studien Bo Engdahl ved divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

De andre forholdene som ble oppgitt som årsak til søvnvansker grubling (48 prosent), stress (23 prosent), drøm (16 prosent), toalettbesøk (15 prosent), at partneren snorket (5,5 prosent).

En av fem hadde ingen forklaring på hvorfor de våknet om natten.

Er du lei av å telle sauer?:

Når nye boliger eller nye tunneler bygges, er kravet at strukturbåren støy fra togtunneler ikke skal overstige 32 desibel innvendig i boliger.

- Det er et voksende behov for mer kunnskap om de potensielt negative effektene av strukturbåren støy fra togtunneler. Resultatene fra vår undersøkelse gir støtte til den norske støygrensen, sier forsker Gunn Marit Aasvang ved divisjon for miljømedisin, Folkehelseinstituttet.

Kilde: www.folkehelseinsituttet.noVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer