<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Depresjon overdiagnostiseres

For mange personer får diagnosen depresjon, når alt de egentlig har å slite med er at de er misfornøyde og føler seg litt utafor.

Publisert
Sist oppdatert

Det er professor Gordon Parker som mener at terskelen for å gi personer diagnosen klinisk depresjon er for lav, slik at normale emosjonelle tilstander karakteriseres som sykdom. Han mener diagnosen drives av dreven markedsføring, skriver han i British Medical Journal.

Men en annen professor, som også skriver i samme tidsskrift, ønsker imidlertid den økte forekomsten av diagnosen velkommen. Ian Hickie mener dette har resultert i færre selvmord og har fjernet tabuet rundt mental sykdom.

I Storbritannia har omkring en av fem voksne lid av depresjon i løpet av livet. Ifølge Universitetet i Tromsø rammes 300.000 nordmenn årlig av en form for depresjon.

Les også: Jobbstress kan gi depresjon

Begynte for 25 år siden
Parker mener fenomenet med overdiagnostiseringen begynte allerede for 25 år siden. I en 15 år lang studie på 242 lærere fant han at bare ¾ oppfylte kravene for depresjon. De fleste hadde symptomer som at de følte seg triste eller var kjørt ned i grøften, men det er ikke det samme som en klinisk depresjon som krever behandling, skriver han.

Han mener at å gå pasientene medikamenter kan gi dem falske forventninger. Han sier også at over de siste 30 årene har den formelle definisjonen for klinisk depresjon kommet nærmere og nærmere definisjonen for normal depresjon, som øker risikoen for at mildere, mer vanlige tilstander blir sykeliggjort.

Les også:
Slik unngår du vinterdepresjon
Suksesskurs for deprimerte

Kilde: BBC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer