Deodoranter inneholder miljøgifter

23 av dem inneholder stoffer som hører hjemme på "verstinglista". Sjekk hvilke!

23 av 53 deodoranter inneholder miljøgifter.  Foto: Colourbox
23 av 53 deodoranter inneholder miljøgifter. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønn Hverdag har undersøkt innholdet i 53 deodoranter på det norske markedet, og vurdert og rangert dem ut fra innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. 23 av dem inneholder stoffer som står på prioritetslisten, som er norske myndigheters "verstingliste" over helse- og miljøskadelige kjemikalier.

- Mange deodoranter på det norske markedet inneholder miljøgifter i konsentrasjoner på flere titalls prosent. Uholdbart, sier Grønn Hverdag i en pressemelding.

Les også: Gutt døde av deodorant

Betenkelig

Grønn Hverdag fant to stoffer på prioritetslisten i denne undersøkelsen: Triklosan, som blant annet kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og dekametylsyklopentasiloksan (D5) som er påvist i overraskende høye konsentrasjoner i miljøet. 17 deodoranter inneholder D5, seks inneholder triklosan.

På grunn av mistanke om høye konsentrasjoner, ble tre av deodorantene sendt til analyse for å måle konsentrasjonen D5. Analyseresultatene var som følger:

Sterilan Oxygen Fresh, stift (Kjøpt inn i dagligvarebutikk): 17 vektprosent D5
Nivea for Men Dry Impact, stift (kjøpt inn på Vita): 23 vektprosent D5
Dermica uparfymert, roll-on (kjøpt inn på Apotek1): 3,3 vektprosent D5

Les også: Nei til skjeggete armhuler

Les mer om undersøkelsen her!

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, syns det er svært betenkelig at deodoranter på det norske markedet inneholder høye konsentrasjoner av miljøgifter.

- Spesielt ille er det at Sterilan, som er produsert av markedslederen Lilleborg, inneholder såpass høye konsentrasjoner av D5. Lilleborg har lenge visst at D5 er miljøskadelig. Hvis ikke Lilleborg tar affære umiddelbart, håper vi myndighetene rydder opp i dette, sier daglig Tone Granaas.

- Dessverre tillatt

Flere av aktørene sier til dagbaldet.no at D5 ikke er ønsket i produktene i deres sortiment i framtida.

Les også: Svett som en gris?

Overfor avisa bekrefter Mattilsynet at ingen av de to stoffene utgjør noen akutt helsefare, og de har derfor ikke grunnlag for å advare mot kosmetikk som inneholder stoffene.

- Triklosan er dessverre fortsatt tillatt. Den norske vitenskapskomitéen for mattrygghet kom i 2005 fram til at det var fare for resistens mot triklosan ved bruk i kosmetikk, men EUs vitenskapskomité kom ikke til samme konklusjon. Vi kan ikke endre vår kosmetikkforskrift før EU gjør det, sier Hans Jørgen Thalberg i Mattilsynet.