Blodprøve avdekker Alzheimer

En enkel og sikker blodprøve kan avdekke Alzheimer på et mye tidligere stadium enn før.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny studie som er referert til i det medisinske tidsskriftet Nature Medicine, skriver Svenska Dagbladet.

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens, som først og fremst rammer eldre personer. Mer enn 60.000 nordmenn lider av demens. De fleste er kvinner og nesten 98 prosent er over 65 år, ifølge Tidsskriftet.no.

En utfordring i dag er at det er vanskelig å avgjøre på et tidlig stadium årsaken til små hukommelsesproblemer. Men gjennom en ny metode, som forskere ved Stanford University School of Medicine står bak, kan diagnosen Alzheimer stilles allerede når de første symptomene viser seg, gjennom en blodprøve.

Alzheimer-griser kan også løse gåten

Finnes ingen tester nå
- Når personer kommer til helsesenteret og bare har litt dårlig hukommelse, er det umulig for en lege å si at dette er Alzheimer, og man har ingen måter å teste dette på, sier professor Kaj Blennow ved Sahlgrenska akademin i Göteborg til Svenska Dabladet.

Men det kan det nå bli slutt på. Testen som forskerne har utviklet, avslører forandringer i proteiner i blodplasmaen, som cellene bruker for å informere hverandre.

I studien inngikk 259 arkiverte blodprøver, fra både svenske, amerikanske, italienske og polske klinikker. Blodprøvene var gitt av personer som var alt fra helt symptomfrie til at de hadde utviklet demens.

Forskerne oppdaget en sammenheng mellom forandringer i dialogen mellom cellene og forandringer i hjernen knyttet til Alzheimer. Og blodprøvenes indikasjon på hvem som hadde Alzheimer, stemte 90 prosent overens med de kliniske diagnosene.