Barn som tisser i sengen

Sengevæting er det nest vanlige helseproblemet etter astma og allergi blant skolebarn. Hvert fjerde barn som begynner på skolen tisser i sengen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inkontinens er et vanlig problem blant voksne, og rammer mange tusen. Men det er ikke bare voksne som sliter med dette. Ifølge Helsenytt er omkring 30-40.000 norske barn i alderen 5 til 15 år sengevætere.

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening er det vanlig å anta at rundt 20 prosent av femåringer tisser i sengen minst én gang i måneden, og at rundt ti prosent av seksåringer har samme problem. For barn over elleve år er forekomsten på to-tre prosent, og i voksen alder sliter rundt 0,5 prosent med tilstanden. Gutter er oftere sengevætere enn jenter.

De fleste sengevætere har normale tissevaner på dagtid.

Spørsmål og svar om inkontinens
Hvert år blir rundt 100 norske menn fritatt for militærtjeneste på grunn av ufrivillig vannlating eller sengevæting.

Dette kan blant annet føre til psykiske problemer.

Dårlig selvbilde og psykiske problemer
De fleste barn som sliter med ufrivillig urinlekkasje er helt friske, men blir lei seg og fortvilet. Det kan resultere i at de får et dårlig selvbilde og i verste fall psykiske problemer.

Det er ikke gøy for barn å takke nei til alle invitasjoner som innebærer overnatting, eller turer med skolen eller idrettslag.

Mange foreldre skylder på seg selv, og spør hva de kan ha gjort galt. Det er viktig å huske at sengevæting hos barn sjelden dreier seg om en alvorlig sykdom, men er selvfølgelig både slitsomt og flaut.

Nye muligheter for vanskelig blære

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Mangel på hormon
Ifølge forsking kan det være fysiske problemer som er årsaken til ufrivillig sengevæting. Man har sett at noen barn mangler hormonet ADH (antidiuretisk hormon) - som reduserer urinproduksjon om natten, og derfor tisser de i sengen.


En annen årsak kan være at blærens tømmingskontroll ikke er ferdig utviklet, eller at barnet sover så dypt at han/hun ikke våkner når blæren er full.

Sengevæting kan også være arvelig. Hvis en av foreldrene har vært sengevætere, er sjansene for at barna blir det store.

Inkontinens kan være arvelig

Det er viktig å huske at det er mulig å få hjelp. For å unngå psykiske problemer er det viktig å komme i gang med behandlingen så tidlig som mulig.

Unge kvinner tisser også

Få hjelp
Det finnes hovedsakelig to behandlingsmetoder ved sengevæting: Medisinering og alarmmetoden.

Ved medisinering kan barnet få et reseptbelagt legemiddel som tilfører kroppen ADH-hormonet. De fleste merker effekten av denne pillen etter få netter.

Alarmmetoden er et system med en sensor i sengen eller i trusen, som fanger opp eventuell fuktighet, og gir alarm slik at barnet våkner. Men ikke alle barn våkner av alarmen, og noen barn blir skremt av den.