Bakterie kobles til krybbedød

Babyer som rammes av krybbedød kan være utsatt for bakterie.

Bakterie kan være årsak til at spedbarn plutselig dør. Foto: Colourbox.com
Bakterie kan være årsak til at spedbarn plutselig dør. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år dør flere norske spedbarn uventet og uten noen åpenbar årsak, oftest i alderen mellom én og fem måneder.

Men uventet spedbarnsdød forekommer fremdeles. Og det er nettopp disse uforklarlige tilfellene rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Universitetet i Oslo har undersøkt i sin doktorgrad.

Les også: Ikke pakk inn barnet ditt

Resultatet viser at magesårbakterien Helicobacter pylori kunne spores hos hele 25 prosent av barna som døde i krybbedød, mens den sjelden finnes hos friske barn.

- Det er nokså overraskende at det var så stor forskjell, sier Stray-Pedersen til forskning.no.

Les også: Best å sove på ryggen

Han understreker likevel at vi enda ikke vet om bakterien selv kan være en dødsårsak, eller om den bare er et tegn på at noe annet er galt i kroppen til barnet.

Ideen om at H. pylori kan ha noe å gjøre med krybbedød, er slett ikke ny.

Forskerne som oppdaget at bakterien forårsaker magesår, trodde også den kunne være involvert i uventet spedbarnsdød. Men etter at en liten undersøkelse ikke viste noen sammenheng, ble ideen mer eller mindre forlatt.

- Men vi så at den kunne passe, forteller Stray-Pedersen.

- Vi trodde at en del spedbarn kanskje reagerer annerledes på en infeksjon. Når barn blir syke, gir de vanligvis utrykk for det. De pårørende forstår tegnene til sykdom og tar barnet med til legen. Men kanskje noen barn reagerer på en annen måte, som vi ikke oppfatter?

Fant bakterie

For å undersøke denne hypotesen, sammenlignet forskeren prøver fra friske barn og babyer som hadde omkommet.

- Vi samlet inn 250 bleier fra friske barn fra helsestasjonene, og sammenlignet med avføringsprøver fra barn som hadde dødd av ulike årsaker, for eksempel dramatiske ulykker, hjernehinnebetennelse, blodforgiftning eller krybbedød, forklarer Stray-Pedersen.

Det viste seg at 50 prosent av prøvene fra barn som hadde omkommet av infeksjoner som hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning, inneholdt magesårbakterien.