Spesielt tørst på alkohol? Du kan skylde på genene, viser ny undersøkelse. Foto: Colourbox
Spesielt tørst på alkohol? Du kan skylde på genene, viser ny undersøkelse. Foto: ColourboxVis mer

Alkoholtørsten ligger i genene

Ny dansk studie.

En ny dansk studie avslører at alkoholforbruket i stor grad avhenger av genene. Det er altså ikke bare dårlige venner som må ta skylden for et eksessivt alkoholforbruk.

Alkohol krymper hjernen din

Danskene har funnet at alkoholkonsumet henger sammen med hvor raskt kroppen bryter ned alkohol, som bestemmes av et spesielt enzym - som igjen avhenger av genetisk variasjon.

Forskerne fant at de med gener som betyr langsom nedbryting av alkohol, drakk mere enn de med en genkombinasjon som betydde hurtig nedbryting av alkoholen.

Det danske tidsskriftet Dagens Medicin, skriver at forskerne bak undersøkelsen nevner at personer med den langsomme genotype1 drikker cirka 40 prosent mer enn personer med den hurtige genotype5.

Personer med den langsomme genotypen drakk mer alkohol og hadde en større risiko for storforbruk av alkohol og alkoholisme, enn de med den hurtige genotypen; det er cirka fem ganger flere alkoholstorforbrukere blant de med den langsomme genotypen, enn de med den hurtige.

Du blir penere i fylla

Den langsomme genotypen er funnet i mer enn 90 prosent av den hvite befolkningen, sammenliknet med mindre enn 10 prosent hos øst-asiater. Risikoen for høyt alkoholkonsum og alkoholisme som følge av denne spesielle genotypen, er mellom 67 og 62 prosent hos den hvite befolkningen og mellom 9 og 24 prosent i den øst-asiatiske befolkningen. Dette ifølge et sammendrag av rapporten som er publisert i The Pharmacogenomics Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen