Akupunktur hjelper ikke barnløse

Nåler øker ikke sjansen for å bli gravid under prøverørsbehandling, ifølge forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den alternative behandlingsmetoden har blitt brukt i århundrer i Kina for å øke fertiliteten hos kvinner. Mange norske kvinner som sliter med å bli gravide, benytter seg også av akupunktur.

Mens en tidligere, tysk studie bekreftet at akupunktur faktisk hadde en effekt, viste en studie i fjor at det tvert imot kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Nå har også forskere fra Guys and St. Thomas NHS Trust kommet fram til at akupunktur ikke har noen effekt. De har analysert 13 studier fra de siste 50 årene som omfatter nesten 2.500 kvinner, melder BBC News.

Mindre smerter

Grunnen til at akupunktur er så populært i forbindelse med prøverørsbehandling, eller IVF, er at det har rykte på seg for å få pasienten til å slappe av og dermed øke blodstrømmen. Det skal i sin tur øke sjansen for at det befruktede egget fester seg.

Les også: Livmor til låns

De britiske forskerne fant altså ingenting som tydet på at akupunktur økte sjansen for å bli gravid. Resultatene antydet imidlertid at kvinnene trengte mindre smertestillende når eggene ble tatt ut dersom de hadde fått akupunkturbehandling.

Funnene ble presentert på møtet European Society for Human Reproduction i Barcelona denne uka.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!