Advarer mot giftige blåskjell

Sjekk hvor det er trygt å spise, oppfordrer Mattilsynet.

Sjekk de ukentlige blåskjellsvarslene før du putter skjellene i gryta, oppfordrer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Sjekk de ukentlige blåskjellsvarslene før du putter skjellene i gryta, oppfordrer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varme sommerdager innbyr ikke bare til bading og strandliv. For mange er også skjellsanking og krabbefiske et naturlig høydepunkt. Men det kan lønne seg å sjekke om delikatessene fra havet er giftige før man putter dem i gryta.

Les også: Blyoverdose i sjømat

Ifølge Mattilsynet tas det hver uke i sommerhalvåret vannprøver fra en rekke steder langs norskekysten. Der sjekkes forekomsten av giftalger, og dersom man finner store mengder av disse, samles det også inn prøver av blåskjell. Disse undersøkes for innhold av algegifter, og resultatene offentliggjøres som Mattilsynets blåskjellvarsel hver fredag.

En av de mest kjente typene av blåskjellforgiftning i Norge er DSP – Diarrhetic Shellfish Poisoning. Ved DSP får man diaré, kvalme, oppkast og magesmerter etter å ha spist giftige skjell eller krabber. Det tar fra en halvtime til noen timer fra man har spist skjellene til man blir syk. Symptomene forsvinner av seg selv etter et par-tre dager.