Holder det å skylle drikkeflasken?

Spytt og sukkerdrikke kan gi grobunn for bakterier.

<b>TRENGER IKKE SÅPE:</b> Selv om spytt og sukkerholdig drikke kan gi grobunn for bakterier i drikkeflasken din, er det i de fleste tilfeller nok å bare skylle den. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TRENGER IKKE SÅPE: Selv om spytt og sukkerholdig drikke kan gi grobunn for bakterier i drikkeflasken din, er det i de fleste tilfeller nok å bare skylle den. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å leske strupen med litt vann i løpet av arbeids- eller studiedagen er bare sunt, og den letteste og rimeligste måten å gjøre dét på, er å ha en designert drikkeflaske som man fyller med springvann etter behov.

Men der enkelte pliktoppfyllende hiver den i oppvaskmaskinen etter bruk, kan andre la vannflasken godgjøre seg i treningsbagen i flere uker før den brukes på ny. Det går i de aller fleste tilfeller greit - så lenge du skyller den først.

LES OGSÅ: Baderomsmatten kan være full av bakterier

– Tilføres spytt

LEGG VEKK OPPVASKBØRSTEN: Atle Wold i Mattilsynet mener det som regel skal holde å skylle drikkeflasken. Foto: MATTILSYNET
LEGG VEKK OPPVASKBØRSTEN: Atle Wold i Mattilsynet mener det som regel skal holde å skylle drikkeflasken. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Atle Wold, ved seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, mener man ikke trenger å finne frem oppvaskmiddelet hver gang den brukes.

- Drikkeflasken rengjøres som alt annet sports- og turutstyr: etter behov. For flasker som kun er brukt til vann eller sportsdrikker av deg selv, vil skylling vanligvis holde i massevis.

Rengjør du drikkeflasken din? (Avsluttet)
Skyller den en gang i blant.(69%) 2092
Med såpe og vann så ofte som mulig!(15%) 450
Rengjør aldri vannflasken, jeg.(8%) 256
Nei, og det er en av grunnene til at jeg aldri er syk.(8%) 236
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om skylling som regel er nok, kan det være tilfeller hvor du bør gi flasken en runde i oppvaskmaskinen. Spesielt hvis du har fylt den med sukkerholdig drikke, eller hvis det er sykdom i familien og flasken brukes av flere.

- Det er jo ikke utelukket at du har greid å tilføre noe i flasken, for eksempel spytt, under bruk. Ligger det også drikkerester igjen i flasken, så vil det kunne være grobunn for bakterier som kan bli med på den neste treningsøkten din.

- Det er jo ikke direkte smart, sier Wold.

LES OGSÅ: Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollen

Styrker immunforsvaret?

Det kan hende du har hørt fra dem som aldri vasker drikkeflasken at «bakteriene bare styrker immunforsvaret mitt», men slik er det ikke nødvendigvis, ifølge Wold.

- Det å rengjøre drikkeflasken betyr ikke at du får et slappere immunsystem, sier han og fortsetter:

- Det vil heller bare sikre deg mot å bli syk på grunn av uvitenhet eller dumskap, og bidrar ellers til en helsehverdag som gjør deg mer robust.

LES OGSÅ: Trodde du vannet i springen var rent?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!