Økonomi

Har gjort noen endringer, men hvordan kan jeg sjekke hvordan dette påvirker om jeg får penger igjen eller om jeg må betale?
1 følger
Stilt av
Skal få penger igjen på skatten, men når kommer de egentlig?


1 følger
Stilt av
Hva er bedre når man må reise i vinter og vil unngå at huset friser?Hvilken av de to er bedre når det gjelder økonomie?
1 følger
Stilt av
I forhold til ligningsvesenet så gjelder jo prinsippet om at man får fradrag for alle utgifter man har hatt "for å oppnå en skattepliktig inntekt".
Men hva da med kostutgifter ?
1. Om man ikke spiser så dør man2. Om man dør så får man ingen inntekter3. Om man ikke får inntekter så betaler man ingen skatt.
Så man kan faktisk si det slik at private kostutgifter også er "utgift til inntekts ervervelse".
Men nå er det sånn at ligningskontoret ikke er helt enige i dette ressonomentet.
Er det noen ligningskyndig her som kan svare på hva reglene egentlig sier om dette - og henvise til disse reglene ?
0 følgere
Stilt av
Jeg betaler 2000 kr i måneden for å få parkert bilen min på jobben. Jeg kan ikke ta kollektivt, så jeg har ikke noe valg. Kan jeg da skrive av denne kostnaden på skatten??3 følgere
Stilt av
Jeg sitter og ser over selvangivelsen fra i fjor for å forberede årets, hva er det viktigste å huske på med fradrag og skatt? Er det noe alle pleier å glemme at man kan få fradrag for?

1 følger
Stilt av
Når man regner ut om man får igjen penger eller baksmell på skatten, skal man da regne ut fra inntekten på 11 eller 12 måneder? Altså, skal man ta med den skattefrie måneden med i beregningen?
3 følgere
Stilt av
Jeg har ofte sett ordet det i forbindelse med Uber, men hva betyr det egentlig?


2 følgere
Stilt av
Hei
Det finnes en nettside der man kan søke på enkeltpersoner og se hva årsinntekten deres har vært de siste årene. Jeg har helt glemt av hva den nettsiden heter, litt hjelp?

3 følgere
Stilt av
I en forbindelse jeg ikke har lyst til og gå inn på her, har jeg overført et beløp til kto. 6005.06.62678. Dette har jeg noe senere fått vite ikke er rett nummer. jeg ønsker og kunne komme i kontakt med den som "eier" dette kontonummeret for og rydde opp i saken, men når jeg kontaktet banken min så var de ikke behjelpelige. De ville kun strekke seg til og bekrefte det om jeg opplyste rett kontoeier - og det vet jeg jo ikke. Ellers måtte jeg anmelde forholdet. Jeg syntes det virker noe i overkant - iallefall nå.

Jeg er ganske sikker på at kontonummeret går til en Nordea-filial, men der stopper det. Noen som er såpass inni nummereringen at de vet hvilken filial 6005 går til ?

2 følgere
Stilt av
Lurer veldig på om det bør opprettes egen konto for frimerker, for det kan vel ikke regnes som inventar?


2 følgere
Stilt av
Altså hvordan vet man om momskoden skal føres på kreditsiden eller debetsiden i regnskapet? Og hva utgjør forskjellen?


3 følgere
Stilt av


1 følger
Stilt av
i 2015 solgte jeg en leilighet i Sverige med gevinst og etter svenske regler blir det nok en liten skatt og betale. Jeg har ikke inntekt i Sverige. Poenget er at jeg i 2015 også har renovert endel og her kommer den svenske ordningen med ROT-renovering inn. Ordningen tilsier at man kan trekke fra 50 % av arbeidskostnadenb direkte i ilignet skatt. Det jeg undrer på er om jeg kan benytte meg av dette siden det blir snakk om noe skatt til Sverige i 2015, eller om det må være snakk om skatt ifm arbeidsinntekt.

Noen som vet ?

2 følgere
Stilt av
Hei jeg har ikke så veldig mye sparepenger så jeg lurte på om dere hadde noen tips til hvordan jeg kan få penger raskt og rimelig.?
6 følgere
Stilt av
Nå går DnB ut med at det fra 1. desember 2015 skal komme et gebyr på kr. 10 for og ta ut penger kontant på postkontor. Nå er ikke kr 10 akkurat et beløp og hyle høyt over, men i prinsippet lurer jeg litt på om det er LOV. Det heter seg jo at "kontanter er lovlig betalingsmiddel innen riket".

Er det noen som vet om hva jussen sier om dette?
2 følgere
Stilt av
Nå jeg spør folk svarer de så forskjellig
5 følgere
Stilt av
Er det sånn at det er lettere å få restskatt når man har tabelltrekk?
Hvor høyt lån, og hvor høye eller lave renteutgifter må man ha før det påvirker skattetrekket?
3 følgere
Stilt av
Hvor stor er sjansen pr i dag (8/7 2015) at Hellas går ut av EU og bl.a. må gå fra Euro og til Drakme som myntenhet? Hva kan det i såfall bety for oss turister som handler i greske butikker, restauranter....osv
2 følgere
Stilt av
Når man skal etablere egen bedrift, står det mye om dette med momsrapportering og registrering. Jeg vet at man må registrere seg for MVA om man når 50.000kr i inntjening første året osv. Men, så har jeg lest og hørt at man ikke nødvendigvis MÅ være MVA registrert? Man kan velge å ikke være det, men da får man selvfølgelig ikke refundert det via firmaet, det er også lettere, met tanke på papirarbeid og slikt og, noen sier til og med at det er en veldig ryddig og enkel måte å drive et firma på.

Noen tanker, synspunkter eller kommentarer? Jeg får ikke utdypet noe spesielt mer enn dette..
2 følgere
Jeg har ofte hørt uttrykk som betegner den økonomiske situasjonen til en person eller til en bedrift. For eksempel kan man si at en person har svak økonomi mens man i andre enden av skalaen f.eks bruker uttrykk som at man har en bunnsolid økonomi.

Er det andre uttrykk som beskriver den økonomiske tilstanden til enten en person eller en bedrift, ifra svak til middels til sterk?
2 følgere
Stilt av
Hvis banken har sagt ja til et lå, men man ikke har skrevet under på noe enda, kan de ombestemme seg da? Fikk ja til lån, men dokumentene som skal signeres kommer ikke før i neste uke.
Eller har de ikke lov til å gå tilbake på det de har sagt?
3 følgere
Stilt av
Prøver forgjeves å finne tall/statistikk på importen og eksporten av alkohol til og fra Norge. Er det noen her som kan hjelpe??
2 følgere
Stilt av
Jeg har eid et fritidssted i 4 år og kommer sannsynligvis til og selge med et tap. Ser i skattereglene at vilkårene er: "en gevinst er skattefri om man har eid objektet i mere enn 5 år - og samtidig har brukt det selv i minst 5 av de siste årene før salget". Og "tapsfradrag er synonymt med skattlegging av gevinst".

1.Faktum er at jeg ikke har eid stedet i 5 år, men gjelder DETTE kravet kun om det er gevinst det er
snakk om?. Eller gjelder det også når det dreier seg om tap?

2.Så er det jo samtig det andre kravet om og ha brukt stedet selv minst 5 år av de siste 8 år, og det
er jo umulig ettersom jeg ikke har eid det i 5 år, men blir det da snakk om forholdsmessig
beregning? (fex 5/8).

Håper en som har peiling på dette temaet vil svare meg
3 følgere
Stilt av
Hvor mye penger kan man overføre til barn (eller barnebarn) før man må betale noen skatter eller avgifter av disse pengene?
4 følgere
Stilt av
Hva gjør man hvis man glemmer det personlige passordet som man trenger for å logge seg inn i nettbanken til DnB eller Nordea?

Får man tilsendt ett nytt passord på SMS / e-post eller noe?
5 følgere
Stilt av
Hvordan burde man gå frem (punkt for punkt) for å skifte fra en strøm-leverandør til en annen?
3 følgere
Stilt av
Er det lov å spille poker om penger i Norge?
2 følgere
Stilt av
Jeg driver en liten frivillig organisasjon, og har nå fått prosjektmidler, hvorav noe er lønn/honorar til meg som prosjektleder (150 000 kr)
Vi kan utbetale på to måter
a) som lønn der jeg er ansatt i organisasjonen. Org må da registerere seg som arbeidsgiver, ordne skattetrekkskonto, betale forsikring, arbeidsgiveravgift i tillegg til en del administrativt rundt skatt og lønn.
b) som honorar. Jeg har et ENK som sender faktura til org.

Løsning b) høres fordelaktig ut for organisasjonen, men hvordan gjør man det med skatt/ mva? Er det like lønnsomt for meg som privatperson å gå for en slik løsning?
3 følgere
Stilt av
Jeg har 50 ubrukte britiske pund igjen etter nylig tur til England. Jeg kommer ikke til å vente til neste gang jeg skal til England med å bruke pundene. Kan jeg bare gå ned til banken og veksle pengene til Nok der eller hva gjør jeg?
3 følgere
Stilt av
Er det fordi det er flere kjøpere denne måneden? Flere objekter til salgs? Hvis ja begge, hvorfor skal folk flest kjøpe og selge i januar? Jeg skjønner at det ikke er mange som skal selge midt i sommerferien og i jula, men ellers i året burde det være forholdsvis jevnt fordelt?
5 følgere
Stilt av
Jeg har 100.000,- til overs, som jeg kan ha ganske høy risiko på. Hvordan bør jeg plassere dem nå når kronen faller?
3 følgere
Stilt av
Hvem bestemmer dette, og hva legger de til grunn for å heve/senke rentene egentlig?
6 følgere
Stilt av
Hvis man foreksempel bruker 15000 kr på et Mastercard og betaler foreksempel 1000 kr i måneden i stedet for alt på en gang, blir det like høye renter da som det blir om man bare betaler minstebeløpet? Eller blir det mindre renter når man betaler mer en minstebeløpet?
0 følgere
Stilt av
0 følgere
Stilt av
i en betongblanding skal forholdet mellom sement og vann være 1:3
A: hvor mye van må vi bruke til 12 liter sement?
B: hvor mye sement trenger vi til 18 liter vann?
C: hvor mye vnn og hvor mye sement trenger vi for og lage en blanding på 60 liter?
0 følgere
Atle skal male et hus og trenger 60 liter maling. MAlingen skal være en blanding av gul og rød maling i forholdet 1:7.
Hvor mye gul og hvor mye rød maling trenger han?
0 følgere
Var noen som fortalte meg det, lurer på om det er sant?
Hvor mye må man i tilfelle ha?
1 følger
Stilt av
Hvis man har påleggstrekk fra namsmannen, og begynner på skole - kan da namsmannen gå til trekk i det man får utbetalt i studielån?
0 følgere
Stilt av
Jeg skal leie meg ut som maskinfører nå, og bare lurer litt på hva jeg må huske på mtp skatter, avgifter etc. Har startet et ENK.

Sett at jeg selv vil ha utbetalt kr 200,- pr time (- skatt selvfølgelig). Hvor mye må da den reelle timeprisen min bli for å dekke alt av skatter og avgifter? Har ingen utgifter utover diesel...

Kan noen forklare meg dette på en enkel måte? Ser mye om det på nettet, men veldig mye hvis-om-at...
0 følgere
Stilt av
Jeg var i en jobb fram til 30 juni i fjor.Da jeg sluttet spurte arbeidsgiveren om jeg ville ha feriepengene utbetalt med en gang.Dette sa jeg ja til.Så da fikk jeg feriepengene som jeg hadde opptjent i år, utbetalt ifjor.

Da jeg fikk utbetalt feriepengene , så jeg at det var blitt trukket skatt av dem.Hadde jeg ventet med å få utbetalt dem i år så hadde de vært skattefrie.

Har jeg tapt noe på dette og vil jeg få noe utbetalt i fra denne arbeidsgiveren i år?
0 følgere
Stilt av
Jeg har jobbet i praksis i en bedrift side 1 februar. Side 1 mai, å har jeg begynt å motta lønn ifra bedriften

Bedriften har den praksisen at man ikke får lønn for helligdager før man har jobbet 30 dager i bedriften.Så da vil jeg ikke få noe lønn for helligdagene som er nå i mai.

Jeg er ennå tilmeldt NAV systemet og da lurer jeg på om det er riktig å føre opp d helligagene som jeg ikke har fått lønn for på meldekortet som skal sendes in nå snart?
0 følgere
Stilt av
Noen som vet hvor lang tid det tar normalt fra man innfri billånet til heftelsen/panten slettes fra registeret?
0 følgere
Stilt av
Hei,

Sitter å sliter med noen økonomioppgaver. Har prøvd å søke på google, men finner ikke noe som forklarer det.

Kan noen hjelpe meg å forstå hvordan man finner vinningsoptimal mengde?

Aksel
1 følger
Stilt av
Hvis jeg selger egenprodusert kunst, maleri og annet produsert av meg (i liten skala) - må det da betales MVA?
0 følgere
Stilt av
Hei!
Jeg driver så smått med aksjehandel gjennom DNB markets, kun for gøy. Altså ikke noe stort, men for erfarings og spenningens del. :)

I den forbindelse lurte jeg på noe om aksjehandel; hvis man legger inn en ordre på en aksje til en gitt pris, stiller man seg da i en rettferdig "kø" bak alle som har lagt inn ordre til samme pris på samme aksje? Det står jo hvor mange aksjer det ligger inne ordre på til hver pris, men er dette et rettferdig "vanlig" køsystem? Eller har noen investorer mulighet til å snike i handelskøen? Mulig dette ble et litt vagt spørsmål, men håper dere skjønner hva jeg spør etter. :)

Takk for hjelpen! :)
0 følgere
Stilt av
Jeg har søkt i skattelistene på Skatteetaten. Jeg har blitt lettere sjokkert ved et par tilfelle. En bekjent i godt voksen alder uten barn har en brutto årsinntekt fra det offentlige på mellom 5- og 600000 kroner. Likevel står han oppført med 0 i inntekt. Formuen er nærmere tre millioner kroner. Utlignet skatt er litt under 50000 (femti tusen) kroner! Jeg lurer svært på hvordan slikt er mulig .
0 følgere
Stilt av
Hei!
Jeg har veldig lyst til å bli siviløkonom, og jeg trenger litt mer informasjon innen dette yrket.

1. Hva er egentlig forskjellen mellom vanlig økonom og sivil økonom utenat bachelor og . mastergraden

2. Hvilket oppgaver har siviløkonomen

3. Hvor arbeider siviløkonomen

4. Er det lett å få jobb innen dette yrket?

5. Hvordan er gjennomsnittslønnen

6. Noen viktige egenskaper man burde ha?
0 følgere
Stilt av
Hei. Jeg har en ting her som et firma er veldig interessert i å kjøpe. Kan jeg som person fakturere et firma for varen? Vet at jeg ikke må finne på å bruke MVA, men er det regnskapsmessig lovlig for nevnte firma å kjøpe fra privatperson?

Hvordan gjør man det rent praktisk?
2 følgere
Stilt av