Kan man da reise feks 2017 lysår vekk fra jorden for så å zoome inn på jorden for å se hvordan livet var her for 2000 år siden?

Stilt av
Hvis man får til å lage en rakett som reiser i lysets h. med et kamera med så stor lense at man kan zoome inn på jorden. Kan man da reise feks 2017 lysår vekk fra jorden for så å zoome inn på jorden for å se hvordan livet var her for 2000 år siden? 

Skriv et svar til spørsmålet...
5 svar

svarte:

Nei. Mest fordi tankeeksperimentet ditt inneholder en feil. Før jeg går i detalj omkring det, så må jeg påpeke at med vår forståelse av fysikk slik den er i dag, kan ingen fysiske ting bevege seg med lysets hastighet - fordi det vil ta uendelig med energi for å få det opp i lysets hastighet.

Og så til tankeeksperimentet ditt. Tenk deg at du sitter klar på et foton - en lyspartikkel. Den farer avsted med lysets hastighet med det samme en lyspære tenner. Vil du noen gang greie å reise avgårde så fort at du greier å se lyspæra før den tenner? Og svaret på det er nei.

Så lenge du reiser med lysets hastighet, vil du i beste fall greie å se kun den tida som er 'nå' - klokka tikker også med lysets hastighet, og så lenge du reiser med lysets hastighet står klokka stille men den går ikke bakover.

Dersom du skulle greie å få klokka til å gå bakover, måtte du reise raskere enn lyset. Og slik vi forstår det i dag, er det i beste fall vanskelig - og kanskje umulig. Ett av argumentene går på kausalitet. Kausalitet er noe forenklet at en ting følger en annen (med relativt mye matematikk og logikk som beskriver nøyaktig hva en mener med 'følger', 'en ting', og så videre).

La oss si at du står og slår inn en spiker med en hammer. Dersom noen står og ser på deg på andre siden av en elv eller noe sånt, vil de se at hammeren går ned og treffer spikeren før de hører lyden. Lydens hastighet er dermed mindre enn lysets hastighet (jeg tar ikke hensyn til de biologiske prosessene som gjør at observatøren kan høre eller se).

Tenk deg at både lyden og lyset som har informasjon om det du driver med - lyden av hammeren som treffer spikeren, lyset som har bildet av deg som slår med hammeren og treffer spikeren - sprer seg utover som ringer i vannet hvor du kasta en stein. Dersom du reiser med lydens hastighet, vil du ikke kunne høre noe nytt slag (fordi lyden ikke greier å ta deg igjen) men du vil se slagene. Dersom du reiser med lysets hastighet, vil du høre de gamle slagene (du tar dem igjen - først hører du det forrige slaget, så slaget før der igjen, så slaget før det igjen, og så videre), men du vil ikke se et nytt slag - lyset fra hendelsen greier ikke å ta deg igjen.

Så hva betyr det at du kan reise raskere enn lyset? Vel, da skjer det rare ting. En av prinsippene som en får da (avhengig av hvordan en tolker matematikken), er at tiden 'går bakover'. La oss si at du står på den ene siden av elva igjen, og venter på at du ser det første slaget av hammeren igjen. Dersom du kan reise raskere enn lyset, kan du da når du ser slaget av hammeren reise over elva, ta fra hammeren fra den personen som skulle slå på spikeren - og da vil aldri den hendelsen som gjorde at du dro over elva skje.
Kommentarer:

kommenterte:

Okay! Tusen takk for svar.

kommenterte:

Hvis du hypotetisk sett reiste 2017 lysår unna med lysets hastighet ville det tatt deg 2017 år, så da ville du ikke levd lenger. Skulle du mot formodning overlevd turen, ville du "befunnet" deg i år 4034, og du ville sett lyset som dro fra jorda rett etter du dro i 2017.

svarte:

Jeg se alltid siste filmer og videoer Her er nettstedet der jeg var vitne til full HD 4 k filmen PELÍCULAS.IMOVIESMEDIA.COM


Redigert: 25 april 2017 - kl. 20:51

svarte:

Jeg se alltid siste filmer og videoer Her er nettstedet der jeg var vitne til full HD 4 k filmen PELÍCULAS.IMOVIESMEDIA.COM

svarte:

Jeg se alltid siste filmer og videoerHer er nettstedet der jeg var vitne tilfull HD 4 k filmen PELICULAS.IMOVIESMEDIA.COM

svarte:

Jeg se alltid siste filmer og videoerHer er nettstedet der jeg var vitne tilfull HD 4 k filmen PELICULAS.IMOVIESMEDIA.COM
Skriv et svar til spørsmålet...