Hva skal være i koldtbord?

Stilt av >
Tar gjerne i mot linker til oppskrifter også.
Skriv et svar til spørsmålet...
5 svar

svarte:

Å servere et koldtbord er som regel alltid en fulltreffer. Samtidig er det lite jobb for vertinnen i løpet av måltidet, da jobben er gjort på forhånd. Den jobben er det viktig å bruke litt tid på, ja kanskje flere dager. Først skal man gå runden i butikken og kjøpe inn, og så skal maten forberedes og lages. Ved å lage et koldtbord selv, nyter vertinnen maten 2 ganger. Ja, for det skal være en nytelse og fornøyelse å lage maten, og så skal man spise den sammen med gjestene. Det er alltid hyggelig å servere et selvlaget koldtbord.

Et par varianter sild er viktig å ha med. Det går ikke så mye av det, men det skal være den lille apetittvekkeren for å forberede magen og smaksorganene på et større måltid.
Et par/tre fiskevarianter bør det alltid være med. Laks og eggerøre er standard, men i forbindelse med julen kan du gjerne bytte den ut med gravlaks og tilhørende saus, om du liker det. En variant kokt fisk, som f.eks.heltrukket ørret hører med. Får du tak i røkt ål eller steinbitt, er det også apetittvekkende. Har du tilgang til kreps eller hummer, er det perfekt å ha med litt av.

Så er det kaldt kjøtt. Der kan du velge etter smak, men roastbiff, sylte, lammerull, hamburgerrygg, varmrøkt skinke, kalkun og spekemat er fulltreffere. Bruk ikke blandingspålegg som kalverull og servelat, da dette ikke tåler å stå i romtemperatur over tid.

Noe varmt hører også med på et koldtbord, og i forbindelse med julen, så ville jeg valgt litt julemat, men det er ikke noe must. Ribbe delt i små biter, juleskinke og kyllingklubber (halve kyllinglår)

Det er viktig å få med tilbehør, som waldorfsalat, en vanlig grønn salat blandet med tomat og agurk. Gjerne også litt svart oliven om man liker det. Rødbeter, sylteagurker, sennep, majones og rømme. Til varmmaten velger man tilbehør etter hva man serverer.

Som avslutning på et vellykket måltid må det være litt søtt. Velg 2-3 lette desserter, f.eks. karamellpudding, fromage og hermetisk frukt el bær. Både riskrem og multekrem hører julen til, men etter et kraftig måltid, er det veldig mektige desserter.
Om man ønsker å ha med litt ost, så er det et helt fritt valg etter smak. Man er ikke nødt å ha det med.

Når man skal lage koldtbord til mange, så ikke tenk at det skal være nok av alt til hver person. Det blir alltid mer enn nok til alle, men det er alltid hyggelig å ha mye å velge mellom.
Er det bare noen få personer, må man tenke litt mer pr.pers. av det meste.
Er det barn med i selskapet, så ikke glem hva de liker.

Lykke til:)


svarte:

Ett vanlig standard norsk koldtbord inneholder ofte disse ingrediensene:
Røkt laks med eggerøre.
Roastbiff
Kyllinglår(varme).
Skinke eller spekeskinke i skiver
Svinesteik i skiver med surkål og svisker
Biffkaker med løk(varme).
Rekesalat
Potetsalat
Waldorfsalat
Grønn salat med dressing.
Brød og smør.
I tillegg kan det være feks en eller flere desserter. Feks en fromasj, pudding eller fruktblanding.
matoppskrift.no/sider/artikkel577.asp

Du kan også lage det på denne måten:

Hekokt ørret, bundet opp i hode og hale mens den trekker, gir en fin effekt.
Cognacgravet laks med sennepssaus.
Reker, fint satt opp i bolle.
Hummer/kreps
Sild
Fylt svinekam
Rosmarinstekt ytrefilet av kalv
Marinert kyllinglår
Appelsinglasert svinekam
Ribbe
Fenalår
Hjemmelaget kryddrede kjøttboller
Pasta/kyllingsalat
Kabaret
Diverse oster.

Lag gjerne 6-8 typer "pålegg". I tillegg bør du ha noen salater, som f.eks. potetsalat, appelsinsalat, waldorfsalat, grønn salat og eggerøre. Godt brød og smør, dressinger. I tillegg er det fint med et par desserter og kaker.

Egentelig kan du lage koldtbord etter smak og lommebok. Lag heller færre retter, men nok.

svarte:

Roastbiff,spekeskinke,fenalår,skinke,røkelaks,kalkun,waldorfsalat,italiensk salat,grønnn salat,sursild,tomatsild,eggerøre,
fint og grovt brød,smør,flatbrød,karamellpudding,riskrem,multekrem,sjokoladepudding,frisk frukt,svineribbe,pinnekjøtt,lutefisk,kokt potet.
Dette er et forslag til hva du kan ha med på et koldtbord. Som du ser er dette et forslag beregnet for juletiden. Ellers i året kan du bytte ut julematen med forskjellige sorter med stek og/eller fisk. Håper dette faller i smak. God appetitt!!!

svarte:

Koldtbord er fristende og flott til store anledninger. Enkelt kan det også være. Det meste får man kjøpt ferdig i butikken. Da er bare det morsomme igjen, å pynte fat og bord. Kjøp inn forskjellige salater, frukter og grønnsaker til å pynte med.
matprat.no/artikkel.aspx?artid=12255
Skriv et svar til spørsmålet...