Hva er forskjellen på hest og ponni?

Stilt av >
Skriv et svar til spørsmålet...
7 svar

svarte:

Hesten har det opprinnelige navnet Equus caballus.
Den er en art av hovdyr og tilhører slekten Equus, som er en av flere arter i hestefamilien.
Hesten er et planteetende byttedyr, som stammer fra urhesten Przewalski som levde på steppene i Mongolia. Denne urhesten finnes fortsatt i Mongolia, i tillegg til forskjellige dyrhager rundt i verden, og er svært lik vå gamle norske hesterase, fjordhesten.
Hester er store dyr med en mankehøyde på 148 cm eller mer. Ponnier er hester med en mankehøyde under 148 cm. De aller største hesterasene kan veie godt over 1 000 kilo, som for eksempel den engelske Shirehesten. Hestedyr kjennetegnes på håret, som strekker seg fra hodet og ned over nakkekammen til manken.


Fjordhesten kan være rundt 148 cm høy.


Ponni er betegnelse på en liten hest med mankehøyde til og med 148 cm. Disse deles igjen inn i kategori 1, 2, 3 og 4 ponni, hvor kategori 1 er de høyeste ponniene. Det finnes mange ulike ponniraser, og noen av de mest kjente er de britiske shetlandsponni, new forest-ponni, welsh-ponni og sportsponni. En norsk ponnirase er nordlandshest/lyngshest. Det finnes egne konkurranser kun for ponnier der rytteren ikke kan fylle mer enn 16 år samme år.

svarte:

Det er som regel høyden som skiller en hest og en ponni. Det diskuteres om hva grensen er før det er en hest, men det ligger sånn cirka rundt 148 til 150 cm før en ponni eventuelt blir klassifisert som en hest.

Men så kan det jo diskuteres da ponnier og hester kommer i alle fasonger og størrelser.

Håper i alle fall det svarer på spørsmålet.

svarte:

Jo en ponni er mye mindre en en hest. En ponni er 148 cm eller mindre og en hest er 148 sm eller mer.

svarte:

I utgangspunketet er alle hester en hest, stor eller liten. En ponni er dermed en liten hest. En ponni blir diffinert som ponni først når den er målt av en godkjent ponnimålerveterinær, og registrert som det. Maks høyde for en ponni er 148 cm i mankehøyde.

I konkurransesammenheng er høydene delt inn i 4 forskjellige kategorier.
Kategori 4, som er de aller minste, som f.eks. Shetlandsponni o.l., måler t.o.m. 107 cm.
Kategori 3 måler f.o.m. 107,1 t.o.m. 130 cm.
Kategori 2 måler f.o.m. 130,1 t.o.m. 140 cm.
Kategori 1 måler f.o.m. 140,1 i.o.m. 148 cm.

Har man en ung ponni, er det viktig å måle denne hvert år inntil den er 8 år gammel. Da er den ferdig målt. Dersom den fortsatt har målene innenfor 148 cm, vil den fortsatt være klassifisert som ponni. Har den vokst til over dette målet, er den en hest.

svarte:

Når en hest kalles ponny har den en mankehøyde under 148 cm. De deles inn i kategori 1, 2, 3 0g 4, der kategori 1 er det høyeste ponnyene. Og da sier det seg jo selv at kategori 4 er de aller laveste ponnyene :)

svarte:

Ponni er mindre enn en hest. Det finnes raser som er ponniraser eller hesteraser, men om noen av dem går over/under høydegrensen (148 cm) blir de automatisk det omvendte enn det rasen tilsier.

svarte:

Skriv et svar til spørsmålet...