Hva betyr legeuttrykket "senkning"

Stilt av
Jeg har tatt blodprøver hos legen og fikk svar i dag. Lett forhøyet senkning på 27, ellers fine prøver. Hva betyr egentlig senkning?
Skriv et svar til spørsmålet...
2 svar

svarte:

Senkningsreaksjon (SR) eller ofte bare kalt senkning er en blodprøve som gir et uspesifikt mål for inflammasjon (betennelse) og blir ofte brukt i screening-tester i undersøkelse av pasienter.

For å utføre testen må blod tilblandet koagulasjonshemmer, (oftest sitronsyre) plasseres i et tynt rør i stående stilling. Deretter måles hastigheten som erytrocyttene (røde blodceller) synker med, og svaret leses av etter en time. Da blodcellene ikke synker i et konstant tempo, kan man ikke måle i en halvtime og gange med to eller la det stå to timer og dele på to. Man må lese av etter en time. Alternativt må man standardisere prosedyren. Svaret opplyses i antall mm per time.

Når man har en betennelsesreaksjon i kroppen vil den høye andelen av fibrinogen i blodet føre til at de røde blodcellene lettere klistrer seg til hverandre. De røde cellene danner "pengeruller" (fransk rouleaux) som faller raskere enn røde blodceller som ligger enkeltvis.

SR blir økt av en hvilken som helst betennelse uavhengig av årsak og lokalisasjon. Den normale SR er litt høyere hos kvinner og er høy hos gravide.

Testen ble oppfunnet i 1897 av den polske doktoren Edmund Biernacki. I 1918 gjorde den svenske patologen Robin Fåhræus krav på samme oppfinnelse.

svarte:

En lett forhøyet senkning er en indikasjon på en betennelsestilstand/infeksjon i kroppen.
Du kan lese om senkning (SR) her: pasienthandboka.no//default.asp?mode=document&documentid=3058
Skriv et svar til spørsmålet...