Vi har testet lydlue

Hva skal vi egentlig med dette?

<b>MED LYD I LUA:</b> Lydlua er utstyrt med to øreklokker som plasseres inne i en kanal i lua. Foto: Kristin Sørdal
MED LYD I LUA: Lydlua er utstyrt med to øreklokker som plasseres inne i en kanal i lua. Foto: Kristin SørdalVis mer

Vi har tidligere testet ulike høretelefoner og ørepropper, deriblant seks ulike ørepropper og hodetelefoner til sportsbruk.

LES OGSÅ:

Vi har og testet høretelefoner som lar flere lytte til samme musikkenhet og hodetelefoner med aktiv støydemping.

Denne gangen er det lydluen Tooks som er blitt satt på prøve.

Den har sine klare begrensninger.

Om produktet

Tooks lydluer kommer i flere ulike varianter, og både som luer og pannebånd. Vi har testet den enkleste og billigste lue-varianten, som er en svart strikket lue i 100 prosent akryl.

Patenten består av en lue med hull i, samt et sett med øreklokker med borrelås. Du trer øretelefonene inn gjennom et hull i lua, og så må du legge øreklokkene på passende sted inne i den sydde kanalen i lua. Øreklokkene festes så med den pålimte borrelåsen, og ledningen til musikkenheten tres gjennom et hull ut av lua.

Så er det bare å koble pluggen til musikkenheten, dra på seg lua og ta turen ut.

Og du bør holde deg ute

Øreklokkene puttes inn i den ganske store sprekken på innsiden av luen, og må så bukseres på plass inne i kanalen. Foto: Kristin Sørdal
Øreklokkene puttes inn i den ganske store sprekken på innsiden av luen, og må så bukseres på plass inne i kanalen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Èn ting som vi har erfart etter noen dager med ludlua, er at vi blir så bundet opp av å ha lua på.

Joda, det er jo greit å ha lua på når vi er ute og går, men noen ganger passer det egentlig bedre å ta lua av noen minutter - for eksempel på bussen eller toget - eller dersom du er inne på en butikk som tar litt lenger tid enn kun et par strakser.

Da kan det hende at vi har lyst til å ta lua av - og samtidig har lyst til å høre på hva-vi-enn-hører-på.

Vi har selvsagt observert at det er noen som (tydeligvis) synes det er greit å ha lua på overalt, hele dagen. Da er dette selvsagt ikke noe problem.

Kanskje er det også til ære for dem at lua er laget i 100 prosent akryl. For folkens, ull erjo varmere!

Hvor er lyden?

Vi nevnte innledningsvis at lydlua har sine begrensninger, og det har den på flere områder. Én ting er at du må ha lua på hele tiden, og at den ikke er verdens varmeste - en annen ting er selve lyden.

For hvilken lyd er det vi snakker om her?

Lydbildet kan ganske enkelt sammenliknes med lyden fra en dårlig kasettspiller fra 80-tallet.

Det er en flat lyd med minimalt med bass og diskant. Det låter metallisk og dårlig.

Vanskelig å høre

Okei, lyden er ikke allverdens, men kanskje du ikke er veldig opptatt av selve lydbildet? Kanskje det viktigste for deg er å høre nyhetene på radio fram og tilbake til jobb, eller en og annen popsang fra nærradioen?

Du skal uansett vite at det er vanskelig å få plassert høretelefonene riktig.

Øreklokkene festes med borrelås, som du kan se på bildet. Foto: Kristin Sørdal
Øreklokkene festes med borrelås, som du kan se på bildet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

De festes som nevnt ved hjelp av en liten borrelås på øreklokkene, som du så må feste på riktig sted for dine ører, inne i ledningskanalen i lua. Dette er rett og slett ganske vrient å få til.

Borrelåsen hekter seg stadig fast på et annet sted enn der vi har lyst til at den skal sitte - og selv når vi har fått plassert den på et sted som er sånn høvelig riktig den ene dagen, så driver vi fremdeles og juster på øretelefonene hver gang vi tar lua på. For å få mest mulig av lyden inn mot ørene, på riktig sted.

Foto: Kristin Sørdal
Øreklokker som plasseres inne i lua. Det er to stykker, en for hvert øre. Foto: Kristin Sørdal
Øreklokkene puttes inn i den ganske store sprekken på innsiden av luen, og må så bukseres på plass inne i kanalen. Foto: Kristin Sørdal
Øreklokkene festes med borrelås, som du kan se på bildet. Foto: Kristin Sørdal

Støy

Vi har nevnt at lyden er dårlig. I tillegg er det altså kinkig å få øreklokkene plassert på riktig sted i forhold til ørene.

Et annet aspekt som ikke akkurat gjør lyden noe bedre, er at mye av lyden stikker av:

Den stikker av fordi det er vanskelig å få plassert øreklokkene ideelt i forhold til ørene - og den stikker av fordi det er mye som befinner seg mellom øreklokkene og ørene, som luft ettersom luen sitter litt løst, og så har du luestoff og hår i mellom.

Om vi i tillegg blander inn trafikkstøy om du er ute og går i byen, eller støy innefra kjøpesenter eller andre steder, så blir det rett og slett vanskelig å høre noe som helst, i mange situasjoner.

Konklusjon

Den enkleste modellen av lydluen, som er den vi har testet, koster 249 kroner. Ifølge informasjonen om luen, skal den fungere bra til både alpinkjøring, løping, skating og turgåing. Vi synes luen hadde så mange svakheter, samt at lyden er så dårlig, og at du ikke kan ta av deg luen uten at du også mister lyden, at vi ikke helt ser den store nytten av denne.

Skal du ha ørepropper til løping, anbefaler vi heller noen som er spesialtilpasset for dette formålet. Det finnes mange i ulike prisklasser på markedet, fra rundt 150 kroner - og disse kan du selvsagt også bruke i mange andre situasjoner. Velger du plugger som disse fra Bose, får du fint luen over så du ikke blir kald på ørene - og lyden vil være av en annen verden til sammenlikning.

Du kan også få øreklokker med bra lydgjengivelse til rundt 250 kroner.

Vi vil heller anbefale å kjøpe et sett ørepropper/øreklokker med bra lyd, og heller dra på deg en lue du allerede har.

Men jøssda, lydluen virker jo: Luen kan passe de fleste og det kommer jo lyd ut av øreklokkene - men det er egentlig også det.

Kanskje best for deg som vil lytte på radio mens du går tur med bikkja, og om du ikke bryr deg om begrensningene som lydluen ellers har.