Veiviser i såle og sko

Skal hjelpe svaksynte, blinde, de som vil trene – og de som bare vil finne frem.

<strong>ALTERNATIV:</strong> Tanken er at disse produktene også kan erstatte blindestokken.  Foto: LECHAL.IN
ALTERNATIV: Tanken er at disse produktene også kan erstatte blindestokken. Foto: LECHAL.IN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen produkter er litt mer allsidige enn andre. Ta bare sålene og skoene Krispian Lawrence og Anirudh Sharma nå lager i India etter å ha studert sammen i USA.

Lachel-produktene («lachel» er hindu for «ta meg dit») består av et par såler eller sko som gjennom haptisk teknologi forteller deg hvor du skal gå.

Haptisk teknologi, sier du? Vel, det er egentlig bare et fancy ord for at skoen eller sålen vibrerer den veien du skal gå.

Alt ligger i appen

Det er en modul i hver sko eller såle som sørger for de haptiske tilbakemeldingene, og de lader du med strøm før bruk.

Deretter trenger du en app til Android-, iOS- eller Windows-mobilen din, så plotter du inn destinasjonen, og dermed er det bare å følge vibrasjonen i skoene eller sålene.

Les: Beltet som viser deg veien

SETTES INN: Bak sålene og skoene setter du inn modulene som sørger for vibreringen.  Foto: LECHAL.IN
SETTES INN: Bak sålene og skoene setter du inn modulene som sørger for vibreringen. Foto: LECHAL.IN Vis mer


Alternativ for blinde

Tanken er at dette skal være et alternativ til blindestokken for svaksynte og blinde, og for hvert par som selges donerer Lechal et par såler eller sko til en svaksynt eller blind person via L V Prasad Eye Institute i Hyderabad, India.

For at denne gruppen skal kunne bruke enten sålene eller skoene, er appen også tilrettelagt for stemmestyring eller enkel manøvrering via volumknappene.

Hvor godt dette fungerer i praksis, er annet spørsmål.

Og hvorvidt en svaksynt eller blind inder har en smartmobil til rådighet, er også noe vi lurer på.

Les også: Vi har testet varmesåler

APPEN ER SENTRAL: Den pares med med modulen i sålen eller skoen, som så vibrerer den veien du skal gå. Skal du til høyre, vibrer høyre såle eller sko.  Foto: LECHAL.IN
APPEN ER SENTRAL: Den pares med med modulen i sålen eller skoen, som så vibrerer den veien du skal gå. Skal du til høyre, vibrer høyre såle eller sko. Foto: LECHAL.IN Vis mer


Mest for turister?

Vi tror Lechal-produktene nok er mer rettet mot til vestlige turister som kanskje befinner seg i India, og vil finne fram i mylderet. At den også teller steg og kalorier, er kanskje ikke så interessant når det finnes så mange alternativer på markedet.

Lechal kan forhåndsbestilles fra 7. mars. Skoene vil komme i sort og rød, og både såler og sko vil ligge på rundt 600 kroner.

Den idealistiske reklamen for Lechal:

Den litt mer sexy reklamen for Lechal: