Test av løpejakker/skijakker 2018

Treningsjakker til vinterbruk

Vi har testet seks treningsjakker til vinterbruk – og det er store forskjeller på både komfort, varme- og pusteevne.

<strong>TEST AV TRENINGSJAKKER FOR VINTERBRUK:</strong> Vi har testet seks treningsjakker for vinterbruk. Det er store forskjeller både på komfort, praktisk bruk og ikke minst på varme- og pusteevne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEST AV TRENINGSJAKKER FOR VINTERBRUK: Vi har testet seks treningsjakker for vinterbruk. Det er store forskjeller både på komfort, praktisk bruk og ikke minst på varme- og pusteevne. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Bare du er riktig skodd og har klær som tåler kuldegradene, er det ingenting i veien for å trene ute selv om det er vinter.

Slik har vi testet

  • Vi har spurt hvilke treningsjakker produsentene anbefaler for jogging og annen høyintensiv trening vinterstid. Vi har lånt jakkene av forhandlerne.
  • Vi har testet jakkene både under løping og skigåing.
  • Vi har vurdert varmeevne, pusteevne og komfort.
  • Vi har også sett på praktiske detaljer og reflekser - som er vesentlig vinterstid.

Men hvilke sko og klær skal du velge?

Vi har testet seks treningsjakker for løping og andre vinterlige aktiviteter som får hjertepumpa opp i takt. Du kan se resultatene for hver enkelt av jakkene nedenfor.

Her er testresultatene for treningsjakkene. Du kan se hvordan vi har testet i den grå boksen til høyre.

2XU 23,5 N Jacket

<strong>2XU:</strong> Stor, tung og tett. Men den holder jammen vær og vind ute! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
2XU: Stor, tung og tett. Men den holder jammen vær og vind ute! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: 1.599 kr (2XU)

Dette er egentlig fullstendig skivebom som en vintertreningsjakke. Den er altfor stor og altfor tung.

Om den er ekstra stor i størrelsene vet vi ikke – men det virker også litt rart, all den tid tightsene fra samme produsent er sånn gjennomsnittlig normal på størrelsene. Men jakka er i alle fall veldig stor og romslig, her er det plass til mye tøy under.

Og den er veldig tung – uten tvil den absolutt tyngste og stiveste jakka i testen.

Selv om jakka er svart og man ikke ser det ved første øyekast, har den reflekser både på borrelåsene på ermene, og som såkalte «tapes» både foran og på ryggen.

Den virker veldig tett – som gjør at vi blir ganske klam ved løping.

Men rett skal være rett: Den er imponerende tett mot ytre påvirkning av vær og vind – så er det mye dårlig vær, vind og nedbør der du bor så er dette kanskje jakka for deg. Om du bare ikke løper så du blir svett, så vil denne jakka holde deg tørr fra fuktighet utenfra i alle fall. Sånn sett passer den bedre som turjakke, enn som treningsjakke.

<strong>VELDIG LANG:</strong> Nesten litt for lang, etter vår smak - i alle fall til treningsbruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VELDIG LANG: Nesten litt for lang, etter vår smak - i alle fall til treningsbruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jakka er veldig lang, og den går langt nedenfor rumpa, men det vil gjerne være en smakssak om du liker eller ikke. Den er litt lite tøyelig rundt ermene – og borrelåsen der er vrien å få tak på.

Bra med lommer, samt innerlomme for telefon eller annet du vil ha med deg.

Som en vinterjakke for trening blir dette terningkast 3.

Dæhlie Spectrum 3.0

<strong>DÆHLIE:</strong> Veldig lett, men også veldig tynn. Og innmari mye lufting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DÆHLIE: Veldig lett, men også veldig tynn. Og innmari mye lufting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: Fra 1.500 kroner (G-sport)

Fra for tett til for luftig: Det største problemet med Dæhlies treningsjakke er at den rett og slett puster for mye og dermed blir altfor kald til vinterbruk.

I tillegg er dette den absolutt tynneste jakka i testen – som vi synes blir litt i minste laget når vi tenker vinterbruk. Den vil nok fungere supert til kjølige høstdager eller fuktige vårkvelder – men når vi snakker vinter og minusgrader så blir dette for tynt, for luftig og for kaldt.

<strong>MYE LUFTING:</strong> Det er store luftepartier på rygg og under armene. En jakke som nok vil funke bedre på høst og vår. I kuldegrader blir det rett og slett for mye lufting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYE LUFTING: Det er store luftepartier på rygg og under armene. En jakke som nok vil funke bedre på høst og vår. I kuldegrader blir det rett og slett for mye lufting. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Passformen på jakka er fin, og den er den absolutt letteste jakka i testen: Det føles nesten som å fly når vi bytter fra 2XU-jakka til denne.

Men i halsen er den litt for trang – også med tanke på at du må regne med å kle på deg både en ekstra genser og en hals for å holde varmen – og da blir det enda trangere i halsen.

Jakka burde med fordel også ha flere reflekser, her er det kun mindre reflekspartier på ermene.

Som en jakke for vintertrening blir dette terningkast 3.

Salomon Lightning Warm Softshell

<strong>SALOMON:</strong> Passe varm men ganske tett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SALOMON: Passe varm men ganske tett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: Fra 1.500 kroner (Oslo Sportslager)

En fin jakke som er akkurat passe varm – men som vi synes puster litt dårlig så vi blir fort klam under løping eller annen høyintensiv aktivitet. Men den blir absolutt ikke like klam som 2XU-jakka.

Her er det godt med lommer – det er både to innerlommer og to ytterlommer og ledningsåpning fra ytterlomma som lar deg benytte ørepropper med ledning uten altfor mye ledningskluss.

Ermene er gode og kan enkelt dras opp og ned og over eventuelle klokker du ønsker å ta en titt på mens du er ute. Pluss for lufteknappen som holder jakka på plass selv om du vil åpne glidelåsen og slippe inn litt frisk luft.

<strong>LUFTEKNAPP:</strong> Holder jakka på plass selv om du vil lufte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LUFTEKNAPP: Holder jakka på plass selv om du vil lufte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den er litt kort, spesielt for vinterbruk da vi gjerne trenger at den går litt lenger ned over hofter og rumpe, for varmens skyld. Vi synes også den er litt trang og hard i halslinningen.

Og vi skulle gjerne ønsket oss en refleks bak, i tillegg til den lille refleksen på det ene ermet og langs glidelåsen i front.

Alt i alt en helt ok jakke med god passform – men det står seg bare til terningkast 4.

Kari Traa Tove jakke

<strong>KARI TRAA:</strong> Varm og komfortabel. Men veldig trang i ermene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KARI TRAA: Varm og komfortabel. Men veldig trang i ermene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: Fra 1.050 kroner (Skistart.com)

Jakka fra Kari Traa er også svært anvendelig som hverdags- og turjakke, og til trening. Skal du ut på langtur på ski er det et pluss at den har hette, dersom det skulle blåse opp.

<strong>I VEIEN:</strong> Kanskje kjekt på andre tider av året, men når behovet for votter er der så er dette mest i veien. Og det er så trangt at vi har vanskeligheter med få dratt den opp så vi får sett på klokka. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
I VEIEN: Kanskje kjekt på andre tider av året, men når behovet for votter er der så er dette mest i veien. Og det er så trangt at vi har vanskeligheter med få dratt den opp så vi får sett på klokka. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Jakka har generelt god passform, men den nederste delen av ermene er veldig smal og trang, og blir i veien for både hansker og eventuelle treningsklokker.

Jakka er god og varm, med ekstra polstring i brystpartiet, som er et pluss. Den puster godt og blir ikke spesielt klam, heller ikke ved løping.

GODT MED REFLEKSER: Traa er testens beste på reflekser, uten tvil! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GODT MED REFLEKSER: Traa er testens beste på reflekser, uten tvil! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kari Traa-jakka har to store ytterlommer, og svært godt med reflekser, både på ermene, foran, på hetta og bak.

Alt i alt en svak 5-er på terningen. Hadde den bare ikke vært så trang i ermene, ville dette gått enda et hakk bedre.

Swix Dynamic jakke

<strong>SWIX:</strong> Veldig god jakke, passe varm og puster godt. Men den roper ski! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SWIX: Veldig god jakke, passe varm og puster godt. Men den roper ski! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: Fra 1.300 kroner (Brukas.no)

En lett og behagelig treningsjakke med god passform og fin lengde som går litt nedpå rumpa.

Jakka egner seg godt til forskjellige uteaktiviteter. Til tross for at jakka ikke er spesielt tykk, varmer den godt, samtidig som den puster og ikke føles tett eller klam under trening. Gode ermer, som fint kan tres over hanskene.

Jakka har to ytterlommer, en bak nederst på ryggen og en brystlomme med utgang til ledning, som er liten og heller ikke er særlig praktisk med tanke på plasseringen.

Jakka har refleks langs glidelåsen foran, og liten refleks foran og bak. Denne jakkemodellen fins også i blått, for dem som syns den røde varianten blir vel «skijakke». Terningen lander på 5 for Swix´del.

Johaug Win Concept jakke

<strong>JOHAUG:</strong> Vi liker godt at den har ekstra fôr over bryst og skuldre - som holder oss varm på kalde dager. Komfortabel puster godt. Foto: Ole petter Baugerød Stokke
JOHAUG: Vi liker godt at den har ekstra fôr over bryst og skuldre - som holder oss varm på kalde dager. Komfortabel puster godt. Foto: Ole petter Baugerød Stokke Vis mer

Pris: Fra 2.300 kroner (HektaPåTur)

En anvendelig jakke som passer like godt til søndagsturen eller når du skal en snartur på butikken, som til trening. Ekstra fin til skibruk, da den har hette som er god å ta på hvis det blåser opp på de lengre skiturene.

Jakka har god passform og gode ermer som du får tredd over votter eller hansker. Passe høyde i halsen.

Jakka er god og varm, med ekstra polstring i brystpartiet, som er et pluss. Blir du veldig varm under trening kan denne jakka være i varmeste laget, men den puster godt og blir ikke klam.

Johaug-jakka har to store ytterlommer, og refleks både på ermene og bak på hetta, men ingen foran.

Terningkast 5 - og en av jakkene vi liker desidert best.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer