Duell: Billig vs dyr ulltrøye

Trenger du egentlig dyrt ullundertøy?

Får du hva du betaler for når du handler en dyr ulltrøye, eller kan du like godt kjøpe en som koster under halvparten?

<strong>Ulltrøyetest:</strong> Vi har testet en dyr mot en billig ulltrøye. Den til venstre koster nesten tusen kroner, den til høyre under halvparten.
Ulltrøyetest: Vi har testet en dyr mot en billig ulltrøye. Den til venstre koster nesten tusen kroner, den til høyre under halvparten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
<strong>Testmetode:</strong> Vår testpeson løp opp på ulike topper i tre omganger, under ulike værforhold. Her på Skarrabben/Sunnmøre
Testmetode: Vår testpeson løp opp på ulike topper i tre omganger, under ulike værforhold. Her på Skarrabben/Sunnmøre Vis mer

Vårt prosjekt i denne testen var å finne ut om en ulltrøye til nesten tusen kroner i sportsbutikken er verdt pengene, eller om du like godt kan dra på Felleskjøpet og handle en til halve prisen.

Vi kjøpte to trøyer i merinoull, begge langermet med høy hals og glidelås. En Icebreaker Oasis Mondo Zip til 959 kjøpt hos Platou sport i Ålesund, og en Bekken & Strøm Polo Merino Herre til 429 kroner. Kjøpt hos Felleskjøpet.

Etter første testdag føltes det som om det skulle bli en walkover til den dyre trøya. Men her skulle det vise seg at vi ikke måtte dra for raske konklusjoner.

Vekt er viktig

Ullundertøy deles inn etter stoffvekta, og da regner man vekt per m2. Det gir en god pekepinn om tykkelse og isolasjonsevne. Sommerull under 180 g/m2, helårsull 180-215 g/m2 og vinterull over 215 g/m2.

Førsteinntrykket

Begge trøyene har tilnærmet samme gramvekt ull per m2, men den dyre er tynnere og tettere vevd. På kroppen føles den som silke, mens den billige kjentes litt kløete. Uten å klø.

Den billige trøya krevde med andre ord litt tilvenning, men så var det problemet fort glemt. Og da er vi over på de tekniske egenskapene. Først og fremst isolasjonsevne, i tørr og våt tilstand.

Toppturene

Arnt Flatmo, vår profesjonelle fjellgeit, løp på topper i kaldt og varmt vær. Med mye vind og lite vind. Enten ble samme topp gått to ganger på rad med forskjellig trøye, eller trøya ble byttet halvveis. Her ble det testet i tre runder. På vei opp i grei temperatur var det selvsagt ikke vanskelig å holde varmen. På den siste turen var det imidlertid så kaldt at votter og lue måtte på, men begge trøyene holdt kroppen varm uten problemer. Hva så med å droppe skalljakka på toppen, og vente til kulda og vinden fikk virke en stund. Nei, forskjellene var minimale. Kanskje litt varmere med den dyre trøya, men våte trøyer, med betydelig prisforskjell isolerte tilnærmet like bra. Selv på en forblåst fjelltopp.

Trøyetips

Enzymene i vanlig vaskemiddel ødelegger ullfibrene. Derfor er det ikke slitasje, men feil vask som gjerne tar knekken på ulltrøya.

Vasketesten

I tillegg til å fly på topper har vi også kjørt begge trøyene 10 ganger i vaskemaskinen for å se hvor godt de tåler vask. Samtidig har vi testet tørketiden. Begge er veid med jevne mellomrom, fra lett sentrifugert, til tørr tilstand.

Testerens konklusjon:

- Jeg ville valgt den rimelige varianten. Siden jeg er på fjellet omtrent hver dag hele året, er slitasjen av klær deretter. Jeg ville derfor ikke nølt med å kjøpe to av den billige, istedenfor en av den dyre - for mine daglige turer i fjellene. Så ville jeg hatt den dyre i bakhånd for de lange, tunge turene.

Testresultat

Bekken og Strøm Polo Merino

Bekken & Strøm Polo Merino. Materiale: 100% merinoull: Vask: 40 grader. Pris: kr. 429 Foto: Produsenten
Bekken & Strøm Polo Merino. Materiale: 100% merinoull: Vask: 40 grader. Pris: kr. 429 Foto: Produsenten Vis mer
Bekken & Strøm Polo Merino. Materiale: 100% merinoull: Vask: 40 grader. Pris: kr. 429 på Felleskjøpet

Rimelig. God isolasjonsevne i tørr og våt tilstand. Noe løsere i veven og noe grovere om du sammenligner med den andre trøya. Et godt alternativ om du ikke er følsom for ull. Trøya holdt formen godt igjennom vasketesten og brukte 5 timer på å tørke i vår test.

Kan kjennes kløete

Testresultat

Icebreaker Oasis Mondo Zip

Icebreaker Oasis Mondo Zip. Materiale: 100% Merinoull. Vask: 40 grader. Pris kr. 959 Foto: Produsenten
Icebreaker Oasis Mondo Zip. Materiale: 100% Merinoull. Vask: 40 grader. Pris kr. 959 Foto: Produsenten Vis mer
Icebreaker Oasis Mondo Zip. Materiale: 100% merinoull. Vask: 40 grader. Pris kr. 959 på Platou Sport

God isolasjonsevne i tørr og våt tilstand. Tynn, tettvevet og meget behagelig i stoffet Et godt alternativ om du er følsom for ull. Trøya holdt formen godt igjennom vasketesten og brukte 5 timer på å tørke i vår test.

Høy pris

Dette sier forskeren:

Ingun Grimstad Klepp er forsker hos SIFO og ekspert på ullplagg. Hun er ikke overrasket over at det er vanskelig å finne de store forskjellene.

– De største ulikhetene finner du mellom ull og andre materialer, og ikke mellom de ulike ullproduktene. Når det kommer til ull er det tykkelsen på fiberne som påvirker prisen. Tynne fibre er dyre å produsere og gjør tekstilet tynt og behagelig, men ofte ikke så slitesterkt. Tykkere fibre kan gi en mer kløete følelse mot kroppen hos noen, men gir samtidig mer slitesterke plagg.

Grimstad Klepp er mer opptatt av at du finner akkurat den trøya som passer deg. Er du ikke følsom for ull trenger du ikke bruke penger på dyre trøyer med tynne fibre. Det viktige er at du prøver trøyer til du finner en du liker, og da er passform viktig, avslutter forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer