To kjappe og billige måter å fjerne smøring på

Og du har alt du trenger hjemme.

<strong>ALT DU TRENGER:</strong> De fleste har allerede dette hjemme: dopapir, kjøkkenpapir, white spirit og skrape.  Foto: THOMAS STRZELECKI
ALT DU TRENGER: De fleste har allerede dette hjemme: dopapir, kjøkkenpapir, white spirit og skrape. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det som irriterer oss mest med å gå på langrenn, er at du må fjerne festevoksen titt og ofte. Og etter at vi var på smørekurs, har vi fått ansvar for å fjerne smøring og preppe skiene for alle i familien.

Men det som irriterer oss aller mest, er at vi alltid går tom for fiberlene rensepapir og skirens. Ja, det er mulig vi er altfor spandable når vi bruker disse, og kanskje burde vi gjøre som en leser på nettet anbefaler: Kutt fiberlene-rullen i to. Smart!

Les: Med disse appene har du stålkontroll over vinter-OL

To andre alternativer

Uansett: Det er grusomt irriterende å gå tom for rens og papir rett før hele familien skal ut på tur i helgen. Det må da finnes alternativer?

Det er klart det gjør det.

Etter litt søk på forumer på nettet, lander vi på to alternative måter å fjerne skismøring på: White spirit og toalettpapir. Førstnevnte er jo ingen hemmelighet, men har sine tvilere:

Vil det ikke tørke ut sålene? Og vil det ikke være vanskelig å få på voks hvis det er en glatt hinne av white spirit igjen på skiene?

Toalettpapir-trikset hadde vi i redaksjonen aldri hørt om før.

Du har utstyret hjemme

Det beste er at du garantert har alt du trenger til disse to metodene hjemme: White spirit og et kjøkkenpapir til den første og skrape og toalettpapir til den andre.

Produkter som ikke minst er mye billigere å bruke enn både skirens og fiberlene.

Bare husk å la skiene bli romtempererte, da blir det mye lettere å få av all skitten.

Les også: Vurderer du å kjøpe smørefrie ski? Les dette først

1. WHITE SPIRIT

Det blir egentlig ikke enklere: Dynk en god dose med white spirit på et stykke kjøkkenpapir, gni deg inn på festesonen, vent litt og så skrap av.

Og det beste av alt: Det går mye fortere av enn vanlig skirens og du får dessuten med nesten alt av gammel skismøring på én bevegelse med skrapen.

Så lar du bare skiene tørke litt før du legger på ny voks.

Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI


Men så var det dette med eventuelle ulemper.

Vi kontaktet smørespesialist Lars Amund Toftegaard hos Skiforeningen:

– Jeg har lite erfaring med de to rensemetodene du nevner, men har skjønt at white spirit kan etterlate en tynn hinne av fett og olje som ikke er gunstig med tanke på legging av festesmurning etterpå.

Skirens etterlater seg ikke film

Toftegaard sier at skirens har stoffer som gjør at skiene blir tørre og fine og som i motsetning til white spirit ikke etterlater seg en film på sålene som gjør det vanskelig å få på voksen.

– Men det gjør ikke noe at white spirit tørker sålen, du skal jo uansett sette på voks. Jeg hadde nok ikke brukt white spirit til å fjerne smøring når jeg skulle gått konkurranse, til det er det for usikkert om smøringen vil sitte godt. Men til vanlig turgåing kan det muligens være greit.

Les også: Kan man bruke gammel skismøring?

2. TOALETTPAPIR-TRIKSET

Også denne varianten er enkel: Legg på tolags-toalettpapir i smøresonen, dra forsiktig av det ene laget, trykk inn det resterende laget og skrap av.

Og ja, dette fungerer også godt.

Forskjellen her er at du får av mesteparten av festevoksen, men ikke grunnvoksen du har lagt under der igjen. Altså er det en mye mer skånsom måte å fjerne voks på. Og nå slipper du å legge på grunnvoks før festevoks.

Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI
Foto: THOMAS STRZELECKI

Husk at du må jobbe litt i etterkant for å få vekk all festesmøringen.


– Toalettpapirmetoden minner veldig om en metode der man bruker med fiberlene på smøresonen, kjøre smørejernet over det og så skraper av, sier Toftegaard.

Fordelen med fiberlene er at den ikke går i stykker dersom det er seigt klister man skal fjerne. Kald tørrvoks går sikkert greit å fjerne med toalettpapir. Toalettpapir og klister er nok ingen heldig kombinasjon.

Les også: DinSide dro på smørekurs

Konklusjon?

Er du av Birken-typen som går en del konkurranser, er kanskje ikke disse metodene noe for deg. Er du som oss, en dønn vanlig skigåer ofte med unger på slep, fungerer disse to metodene godt.

Og ikke minst sparer det oss for penger – og frustrasjon.

Les mer om: smøring, ski, vinter og snø

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!