Tillatt å fotografere fra luften

Nasjonal sikkerhetsmyndighet letter på restriksjonene. Men helt fritt frem er det ikke.

<strong>HELIFOTO: </strong>Nå er det blitt lov for privatpersoner å fotografere fra luften. (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/retrocactus/9449391330/in/photolist-fp1AQb-c78Lv9-epzcSL-9rLq5S-jz45uZ-dMR5tB-iovN3i-cAeXYU-cAeXHQ-esNLXa-cR73d7-cR72BN-dLgbL3-a9PHaa-jpNZoi-jpQTRS-jpQxTe-bXwwB1-c4TVAw-c4TWBw-bp4PbL-bYPzEQ-ff6TH9-bZGBdL-dMWxW9-dMWyRy-7v8e5a-7vc3f5-dLg7r1-dLazRF-jawLzP-8wZRKU-ggYpBR-bU2aUz-dhzrmr-dhzo25-bp4P7j-gCGG6j-gCHjqK-ePmB9i-ePybPU-bEx9Qw-bEx9JG-ckP9Lq-exjndu-g7PDtv-g7P5Kq-g7NXH1-dDzHs9-dDukq2">Quadopter + Bear</a> av John Bieler, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC-BY</a>)
HELIFOTO: Nå er det blitt lov for privatpersoner å fotografere fra luften. (Foto: Quadopter + Bear av John Bieler, CC-BY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har blitt populært for privatpersoner å bruke quadrokoptere eller andre fjernstyrte, flyvende enheter som er utstyrt med kamera.

Men til nå har det i Norge ikke vært tillatt å fotografere fra luften uten tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Det eneste unntaket har vært for passasjerer på rutefly.

Prøveordning

Onsdag kunngjorde NSM en prøveordning hvor alle kan få gjøre opptak fra ubemannede plattformer.

Betingelsen er at dronen er innen synsrekkevidde, og at man flyr utenfor restriksjonsområder.

Eksempler på restriksjonsområder er militære områder med fotoforbud, men det finnes også sivile områder som kan være merket med forbud mot foto.

Brudd på dette kan ifølge NSM medføre straffeansvar. Dersom man er i tvil, kan NSM kontaktes for veiledning.

Norges dyreste boligannonse? Ble blant annet filmet med droner

Ingen risiko

– De aller fleste droner blir fløyet av vanlige folk, og denne aktiviteten utgjør ingen risiko for det Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal bidra til å beskytte, sier avdelingsdirektør Carsten Rapp i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, i en pressemelding.

TILLATT: Prøveordningen gjør det tillatt å fotografere og filme fra luften, men det betyr ikke at det er fritt frem for å filme utenfor vinduene til privatboliger.    Foto: ALL OVER PRESS
TILLATT: Prøveordningen gjør det tillatt å fotografere og filme fra luften, men det betyr ikke at det er fritt frem for å filme utenfor vinduene til privatboliger. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Prøveordningen gjelder kun fotografering og filming. Andre typer opptak, slik som kartlegging eller bruk av andre typer sensorer enn vanlig kameraer, krever fortsatt tillatelse.

Andre bestemmelser

NSM understreker at det ved private opptak også finnes bestemmelser som er utenfor etatens ansvarsområde. Dette gjelder blant annet åndsverksloven, som riktignok ikke regulerer selve opptaket, men publiseringen av dette. I tillegg nevnes straffeloven angående krenkelse av privatlivets fred. Å fly utenfor vinduene til privatboliger, kan være et eksempel på dette.

NSM skriver at det i mange tilfeller vil kreves operativ flytillatelse fra Luftfartstilsynet for bruk av droner.

Prøveordningen er allerede iverksatt og ble gjeldende fra 2. april.

Alt om foto fra DinSide.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på digi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!