TEST: To kjerringråd mot vond skolukt

Bare ett av dem funker

<strong>VOND LUKT: </strong>Sko som stinker er en plage for deg og omgivelsene.  Foto: PantherMedia
VOND LUKT: Sko som stinker er en plage for deg og omgivelsene. Foto: PantherMedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle svetter på føttene, og når man i tillegg ikke bruker sokker om sommeren, gir man joggeskoene sine en omgang med svette som i møte med kroppens bakterier skaper det vi på godt norsk kaller tåfis. Det er ingen utpreget godt lukt.

Men det finnes flere måter å løse dette på.

Les: En rekke tips for å bli kvitt tåfis

Klamme, mørke omgivelser

Den beste måten er vel å vaske føttene ofte med grønnsåpe, samt tørke deg skikkelig mellom tærne, bruke tekniske sokker, bruke anitluktsåler, aldri bruke samme sko hver dag, og så videre, og så videre. Men de færreste er så flinke, i alle fall ikke vi menn, og traver ofte rundt i de samme skoene hver dag i noen billige, ikke spesielt pustende kleskjede-sokker. Det er ikke rart bakteriene elsker slike klamme, mørke omgivelser.

Les også: Tips mot fotproblemer

Ikke behandlet pent

Vårt utkårede testprodukt er et par Nike-joggesko som ikke har blitt behandlet spesielt pent. De har blitt jogget litt i, de har vært på fotballtrening, blitt brukt dem under dugnadsarbeid og vi har ofte glemt å bruke sokker (les: ikke orket å ta dem på). Ingenting godt(luktende) kommer ut av det.

Les også: Bli kvitt plagene uten medisiner

BARE TULL: Bakteriene kommer til å live igjen etter at skoene er tint.   Foto: Thomas Strzelecki
BARE TULL: Bakteriene kommer til å live igjen etter at skoene er tint. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Gjenoppvekket de døde

Første kjerringråd var en kjent gjenganger fra nettet: Å putte joggeskoene i fryseren. Vi slang dem i en pose – og glemte så helt at vi hadde gjort det. Tre dager senere håpet vi på at de ekstra dagene i minusgrader, ville ha tatt helt knekken på bakteriene. Men... nei. Så fort de var tint, kom den vonde lukten tilbake, like ille som før. Altså hadde vi bare gjenoppvekket de døde og kommet like langt. Dette trikset er det bare å glemme.

Er dette verdens rareste joggesko?

Svigermors tips

Tilfeldigvis var min svigermor på besøk da jeg prøvde fryser-trikset, og hvem bedre til å komme opp med et kjerringråd vi aldri hadde hørt om: kaffebønner i skoene.

Vi var litt skeptiske til dette trikset, men gikk til innkjøp av en pose med kaffebønner til rundt 60 kr. Vi helte hele innholdet i begge skoene, gjemte skoene i en skuff – og glemte dem helt i omtrent tre uker.

GODLUKT: Vil du at skoene dine skal lukte en svak eim av deilig, fersk kaffe, så prøv dette trikset.  Foto: Thomas Strzelecki
GODLUKT: Vil du at skoene dine skal lukte en svak eim av deilig, fersk kaffe, så prøv dette trikset. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Dette funker!

Vi ventet ikke mirakler da vi kom på de glemte skoene våre, men etter å ha helt ut bønnene, steg det opp en svak eim av deilig, fersk kaffe fra sålene. Ja, dette luktet rett og slett veldig godt, og ikke minst har den lukten blitt værende. Akkurat hvordan kaffebønnene absorberer stanken, er vi litt usikre på, men noe av teorien er at at olje som frigjøres fra kaffen har noe med saken å gjøre.

Du kan lese mer om dette her.

Dette trikset fungerer utmerket, og kanskje har lengden på forsøket noe å si for resultatet. Uansett: Prøv om du har sko som stinker, men fortatt er for fine til å gå på dynga!

Svigermor anbefalte også å bruke kull i skoene, selv om det kan bli noe grisete. Det er uansett et triks vi skal prøve neste gang.

Viktig å vite før du kjøper joggesko: DinSide tester løperstegsanalyser

I vaskemaskinen

Men på utsiden var de fortsatt like møkkete, så vi slang de i maskinen og vasket på 30 grader (ikke gå høyere enn 40) etter å ha tatt ut sålene. Sålene vasker du enkelt for hånd. Bruk også lav sentrifugering for å ikke filleriste skoene i stykker. De ble ikke på noen måte som nye, så det er nok bedre å vaske på 40 grader, men det verste forsvant likevel.

PASSE RENE: Vi vasket på 30 grader i vaskemaskinen og de ble sånn tålelig rene.  Foto: Thomas Strzelecki
PASSE RENE: Vi vasket på 30 grader i vaskemaskinen og de ble sånn tålelig rene. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Les også: Slik får du sko med membran til å holde seg tette lenge

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!