<strong>GIR DEG ALLE TALLENE DU VIL HA:</strong> Svømmer du mye, kan en svømmeklokke virke motiverende på treningen.  Foto: Frode Ugland
GIR DEG ALLE TALLENE DU VIL HA: Svømmer du mye, kan en svømmeklokke virke motiverende på treningen. Foto: Frode UglandVis mer

TEST: Svømmeklokker

Svømmer du inne om vinteren og ute om sommeren? Da kan svømmeklokke være et smart hjelpemiddel enten du er en glad amatør eller triatlon-utøver. Tekst: Frode Ugland

Vi spurte noen av våre triatlon-venner om hva de kunne ønske seg av nye tester, og svaret var et unisont «svømmeklokker!».

Hvorfor?

Jo – fordi på lengre svømmeturer er det lett å komme ut av tellingen over antall tilbakelagte lengder. Det er irriterende å svømme i 20 minutter og ikke vite om du har svømt for langt eller kort.

Dette ble derfor utgangspunkt for testen:

Finnes det svømmeklokker som enkelt kan fortelle deg hvor langt du har svømt og hvor lang tid du har brukt?

Et viktig skille

VÅR TESTER: Frode Ugland er en ivrig triatlon-utøver som svømmer mye i både basseng og i sjøen.  Foto: Dag Oliver
VÅR TESTER: Frode Ugland er en ivrig triatlon-utøver som svømmer mye i både basseng og i sjøen. Foto: Dag Oliver Vis mer


Husk at en svømmeklokke kan være to ting: Den kan brukes i basseng til å telle lengder, eller den kan fortelle om tilbakelagt distanse i «åpent vann» ved bruk av GPS. Derfor må du tenke gjennom hva du skal bruke klokken til: Inne i basseng, ute i åpent vann – eller begge deler.

Test: Har mulitisportklokken fra TomTom alt du trenger?

En annen oppdagelse er at en svømmeklokke kan gi oversikt over frekvens og fart, samt svømmetid delt på aktiv tid og hviletid i bassenget.

Vi testet tre svømmeklokker:

  • Swimsense FINIS
  • Garmin Swim
  • Garmin Forerunner 910

Her kan du se bilder av dem:

Swinsense FINIS Foto: Produsent
Garmin Swim
Garmin Forerunner 910 Foto: Produsent


SWINSENSE FINIS FOR BASSENG

Swimsense FINIS registrerer hvilken teknikk du benytter i tillegg til å vise en rekke målinger og antall lengder svømt. Klokken analyser antall lengder, total distanse, hastighet, antall svømmetak, frekvens, avstand per svømmetak og antall kalorier forbrent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyst å prøve? Slik blir du en ekstremsvømmer

Klokken lades i en dokkingstasjon via USB som kobles til PC/Mac. Treningsøktene kan lastes ned til PC og man kan hente ut diverse statistikk over for eksempel treningstid, distanse og frekvens.

Guide: Slik velger du riktig pulsklokke

Bruk:

Klokken føles litt klumpete på armen. Det føles som om det strømmer vann mellom klokken og armen og at den skaper litt motstand i vannet. Brukergrensesnittet er tydelig og greit, men det oppleves som uvant.

SWINSENSE FINIS Foto: Produsent
SWINSENSE FINIS Foto: Produsent Vis mer


Feil plass

Noen av funksjonsknappene sitter liksom på «feil plass» i forhold til hva vi har opplevd på andre klokker. Det hjelper heller ikke at skriften er bitteliten og sitter tett inn til klokkehuset langs kanten av skjermen. Selve displayet er for øvrig greit og oversiktlig.

Klokken måler riktig antall lengder – uavhengig av svømmeteknikk og fart. Klokken gjør den jobben skal, men ikke noe mer. Passer for svømmeentusiasten som svømmer i basseng og som vil ha mulighet til å overføre alle treningsdata til PC/Mac.

Testresultat

Swinsense FINIS

Oppdager svømmestil autoamtisk, har alt du trenger i bassenget

Litt lite og uoversiktlig display, sitter ikke godt på håndleddet

Se alle våre tester


GARMIN SWIM FOR BASSENG

Garmin Swim er en ren svømmeklokke som teller lengder i bassenget og gir oversikt over fart, frekvens, svømmetid og hviletid i bassenget, samt totaltid.

Fem tips: Slik får du vannet du av ørene

Klokken oppdager automatisk hvilken svømmestil du benytter. Opplasting mot PC skjer via en USB-stikk som kommuniserer trådløst med klokken. Den bruker litiumbatteri som kan skiftes ut.

GARMIN SWIM Foto: Produsent
GARMIN SWIM Foto: Produsent Vis mer


Bruk:

Garmin Swim er en enkel og elegant klokke med et stort og oversiktlig display. Klokken sitter godt på armen og kjennes lett og komfortabel i vannet. I bruk er klokken svært intuitiv og oversiktlig.

Den måler riktig antall lengder og økten oppsummeres med tid brukt, tid svømt, snittfart, og så videre. Klokken passer for svømmeentusiasten som svømmer i basseng og vil ha oversikt over svømmeøktene sine.

Testresultat

Garmin Swim

Bra display, enkel å betjene, god å ha på armen.

Ingenting.

Se alle våre tester


GARMIN FORERUNNER 910 FOR BASSENG OG ÅPENT VANN

910 er et alt-i-ett-GPS-sportsur for multisportutøvere som vil ha en klokke som dekker svømming, løpning og sykling. For svømming utendørs benytter den GPS til å oppdage fart og tilbakelagt distanse. Innendørs benytter den en funksjon som teller antall lengder i bassenget.

Klokken oppsummerer tilbakelagt distanse, fart og antall tak/frekvens, og er knyttet til et pulsbelte som fungerer i vann. Du kan laste opp resultatene til PC/Mac via trådløs USB, og her kan du også se distansen du har svømt på et kart dersom du har svømt ute. Klokken lades via en dokkingstasjon.

Les også: Svømmebrillene ungene dine vil elske

Bruk:

Garmin Frorerunner 910 er den ultimate multisportklokken. Den har fått en rekke positive anmeldelser og er noe av det ypperste man kan ha på armen enten man svømmer, løper, eller sykler. Den sitter godt og føles komfortabel i vannet. Displayet er glimrende og alle data leses lett over og under vann.

GARMIN FORERUNNER 910 Foto: Produsent
GARMIN FORERUNNER 910 Foto: Produsent Vis mer


Brukergrensesnittet krever en del trykking og det tar litt tid før man har helt oversikt. Pulsbeltet er ikke veldig praktisk å bruke i bassenget sammen med svømmeklær. Under en neoprendrakt utendørs fungerer pulsbeltet derimot glimrende.

Dette er et rent treningsur som må lades jevnt og trutt, og passer for triatleten eller treningsentusiasten som svømmer – i tillegg til andre treningsaktiviteter.

Testresultat

Garmin Forerunner 910

Oversiktlig display, god å ha på armen.

Det tar litt tid å lære å bruke den, det blir mye lading.

Se alle våre tester


Konklusjon

Å bruke en svømmeklokke var et nytt og positivt bekjentskap for oss. Svømmeklokke er et supert hjelpemiddel når du vil vite antall lengder svømt og tilbakelagt distanse.

Garmin Swim er uten tvil den beste svømmeklokken, en enkel klokke med glimrende display for bassengbruk. Og ettersom klokken har lang batterilevetid, kan vi ha den liggende i svømmebaggen og ta den på når det trengs.

Ser du dårlig? Hva med svømmebriller med styrke?

Den beste multisportklokken

Men Garmin Forerunner 910 er uten tvil den beste sportsklokken vi noensinne har brukt. Men den er utelukkende et treningsur. Dette innebærer hyppig lading om den skal bukes som klokke til daglig i tillegg til treningsøktene.

En hverdagsklokke som kan brukes til trening og en svømmeklokke som kan tas fram når vi er i bassenget, har vist seg å være den beste kombinasjonen i praksis.

Men det betyr ikke at vi ikke har veldig, veldig lyst på en Garming Forerunner 910.

Takk til Klubben AS/Swimshop.no og Garmin for lån av produkter.