TEST: Isaw Extreme-actionkamera

Et sørkoreansk alternativ til GoPro som har én fordel de andre ikke har.

 Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Actionkameraene har kommet for å bli, så det er ikke rart andre aktører vil ha en bit av det markedet GoPro har dominert de siste årene.

Spørsmålet er da: Skal du kjøpe noe du vet er bra, eller skal du tørre å ta sjansen på noe nytt? Litt å som å kjøpe et nytt nettbrett, skulle vi tro.

High-end

Vi er grønnskollinger når det kommer til actionkamerarer, og det nærmeste vi har testet var et hus som gjør om mobilen til et actionkamera. Det ga sånn passe spennende resultater.

Sørkoreanske Isaw sitt actionkamera Extreme er derimot i high-end-segmentet og skal konkurrere med GoPro Hero Black Edition. Begge ligger da også på rundt 3000 kr.

Se den fra flere vinkler:

Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki

Enkel å bruke

Etter å ha tømt boksens innhold på bordet, ignorerte vi like godt alt sammen, inkludert manualen. Vi ville finne ut hvor enkel den var i bruk, og ble raskt gledelig overrasket. Du har en av/på-knapp på toppen som også fungerer som start/stopp for opptak, samt for å bekrefte innstillinger. Veldig enkelt.

Slik var det før: DinSides test av GoPro fra «gamle dager»

I tillegg har du bare to andre knapper å forholde deg til: En M-knapp (Mode) du holder inne i to sekunder for å bytte mellom film, foto og avspilling og en S-knapp (Setup) for å kjapt endre innstillinger. Også de er veldig enkle i bruk.

Bedre enn GoPro?

Opptak, avspilling og endring av innstillinger gikk knirkefritt uten at vi måtte ty til manualen én eneste gang. Extreme er på alle måter enkel i bruk, spørsmålet er om den gir deg bedre opptak enn GoPro-en til samme pris. Her kan du se en delt skjerm-sammenligning mellom Isaw og GoPro 3 som Edge TV har gjort, og selv bedømme hva du synes gir det beste opptaket.

Les: Har du lastet ned verdens kjappeste kamera-app?

Hva skiller den ut?

Det som skiller Isaw Extreme fra andre actionsportkameraer, er at det har en innebygd totommers LCD-skjerm. En skjerm som riktignok var vanskelig å bruke i dagslys, så den har et begrenset bruk. Men den kommer mer til sin rett innendørs når du vil slette film og foto før du laster de over til pc-en.

Foto tatt med Extreme:

Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki
Foto: Thomas Strzelecki

For heftig for gamle PC-er

Vi filmet med Extreme under en kajakktur i i full HD med 60 bilderuter per sekund. Etter at vi lastet over filmene til vår aldrende laptop, skjønte vi at den ikke tålte så heftig oppløsning. Resulatet ble å dra over filmene til Itunes og så se de på Apple TV-en. Opptakene med en heftig bildevinkel på 152 grader var nydelige å så på og fungerte perfekt som familieunderholdning.

Spiser minne

Vi brukte et 4 GB micro-SD-kort under kajakkturen, og den ble raskt fylt opp når vi filmet på maks guffe, altså 1080p/60fps. Så skal du ha filme med best mulig kvalitet, kan du like godt kjøpe et stort micro-SD-kort med en gang.

Vi filmet også under en tur til klatreparken i Oslo, samt under en barnebursdag hvor vi monterte kameraet på en hjelm og ba ungene kaste vannballonger på oss. Å se sistenevnte opptak i sakte film, var stor moro.

Her ser du hvordan kameraet fungerer på en kajakktur i Oslo:

 

Lett å fjernstyre

Du får med en haug med diverse monteringsutyr, så her er det nesten bare fantastien som setter grenser for hva og hvor du kan filme. Du får blant annet med egne fester for hjelm, flate underlag, surfbrett og stativ, samt et eget åpent-ramme-hus. Noe av dette er kostbart ekstrautstyr på GoPro, så her gjelder å sammenligne og finne ut hva som er viktig for deg.

Som hør og bør får du også med undervannshus som skal tåle 60 meters dyp.

Les også:Se DinSide få juling i hinderløype

Laster du ned Isawviewer til enten iOS eller Android, kan du fjernstyre kameraet via Wi-fi. Også dette var svært enkelt og forståelig, og det tok det bare noen sekunder før vi var i igang.

Konklusjon

Er LCD-skjermen viktig for deg, kan Isaw Extreme til 3.000 kr. være et alternativ til GoPros high-end-modell. Er den derimot ikke viktig, spørs det ikke om du skal gå for det trygge kjøpet som er en GoPro.