TEST: Et allsidig villmarksvektøy

Lyst på kniv til tursesongen? Da er de klassiske sameknivene fra Knivsmed Strømseng en god start.

<strong>GØY Å BRUKE:</strong> Skal du lage et bål, er samekniven et perfekt redskap.  Foto: THOMAS STRZELECKI
GØY Å BRUKE: Skal du lage et bål, er samekniven et perfekt redskap. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La det være sagt: Dette er ikke sak for hardbarkede kniventusiaster, men for nybegynneren som vil ut på tur og som vil ha med seg et allsidig redskap – men som ikke helt vet hvor man skal begynne.

Uendret på over 200 år

Vel, hvorfor ikke starte her i Norge, med en type kniv som har en historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet: sameknivene fra Knivsmed Strømseng i Karasjok. En kniv som ble laget for samer med ett formål: At de ikke skulle trenge andre kniver enn denne ene.

For en kniv som ikke har endret form eller funksjonalitet på over 200 år må jo gjøre noe riktig.

Les: Dette er sittekomfort i naturen

"SØRINGSSPERRE": Fingersperre er fint for de av oss som ikke er så bevandret med store kniver.  Foto: THOMAS STRZELECKI
"SØRINGSSPERRE": Fingersperre er fint for de av oss som ikke er så bevandret med store kniver. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


«Søringsperre»

Og hvis du er en kniv-nybegynner som oss, er det spesielt én type Strømseng-kniv du bør gå for: De med fingervern, eller «søringsperre», som de kaller det nordpå. Det betyr færre sjanser for å blø ihjel alene i skogen for de som ikke er villmarks-Ramboer.

Etter å brukt de to sameknivene i skogen i et halvt år, er vi ikke tvil: Det er gøy med kniv i skogen – og dessuten dukker det alltid opp situasjoner hvor du får bruk for dem.

Et must på tur

Ta det fra en som kun har brukt en liten, og litt sløv Swiss Army Knife fra Wenger på tur. Ja da, den er grei til noen små og enkle formål, med kommer bokstavelig talt til kort selv når du skal spikke en pinne til å grille pølser med.

Skal du kappe mindre trær og kløyve mindre kubber, trengs det sterkere lut, og her har våre to samekniver vært en sann åpenbaring.

JUNIOR OG SENIOR: 5-tommers samekniven passer godt for litt eldre barn.  Foto: THOMAS STRZELECKI
JUNIOR OG SENIOR: 5-tommers samekniven passer godt for litt eldre barn. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Les også: Grillristen du setter utenpå bilen

Også for barn

Vi har brukt en standard 5-tommer kniv i rustfritt stål og en 8-tommers kniv av karbonstål, også kjent som redskapet Norges jegertropper bruker. Førstnevnte kan godt brukes av litt eldre barn, noe vi sørpå sikkert er unødvendige skeptiske til.

Sistnevnte er derimot et beist av en kniv du godt kan holde for deg selv. Den kan åpne alt fra hermetikkbokser til å kappe ned små trær, og gir deg den helt riktige manndomsfølelsen når den ligger i sliren festet til beltet ditt. Den samme riktige «mann i villmarken»-følelsen får du også ved å holde i bjørke-skaftet.

Raskt uunnværlig på tur

UUNNVÆRLIG: Venner du deg først til å ha med en skikkelig kniv på tur, er det kjipt å glemme den igjen hjemme.  Foto: THOMAS STRZELECKI
UUNNVÆRLIG: Venner du deg først til å ha med en skikkelig kniv på tur, er det kjipt å glemme den igjen hjemme. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis merDet skal ikke mange turer ut før du føler deg naken uten kniven, og den er og blir helt uunnværlig når det kommer til å alt som har med trær, kubber og bål å gjøre. Og jakter og fisker du mye, vet du allerede hvor allsidig dette redskapet er.

Bruker du bladets forskjellige bruksområder, kan en samekniv selvsagt også brukes til å sløye og filetere fisk og slakte og partere vilt. Selv om det riktignok finnes egne kniver for dette som vil gjøre en enda bedre jobb.

Test: Er dette det ultimate villmarkstilbehøret?

Ja da, du kan få litt billigere og like allsidige villmarkskniver fra for eksempel Brusletto, og det er sikkert tilfeller hvor det hadde vært bedre med en turøks eller tursag, men du kommer likevel langt med en skikkelig samekniv. Ta det en fra som har slitt med en liten Swiss Army Knife i noen år.

Pris for 8-tommeren er rundt tusenlappen, mens 5-tommeren koster rundt 900 kroner.

NB! Husk å ikke ha kniven i oppvaskmaskin og ikke putt en fuktig kniv i slira. Da kan det bli rust.

Takk til Draut.no for lån av utstyr