<strong>SLUKER IKKE BATTERI: </strong>RFLKT-en har et knappecellebatteri som skal vare i rundt 18 måneder, og parringen foregår via strømgjerrige Bluetooth 4.0, så den suger ikke batteri på telefonen din.  Foto: Thomas Strzelecki
SLUKER IKKE BATTERI: RFLKT-en har et knappecellebatteri som skal vare i rundt 18 måneder, og parringen foregår via strømgjerrige Bluetooth 4.0, så den suger ikke batteri på telefonen din. Foto: Thomas StrzeleckiVis mer

TEST: Den komplette sykkelcomputer?

Wahoos RFLKT gir deg mange muligheter, men alt er avhengig av hvor mye informasjon du fôrer den med. Og det betyr ekstrautstyr.

Tidligere i vår spurte vi om Wahoos RFLKT var sykkelcomputeren du har drømt om. Og var det så noe å drømme om? Vel, det spørs hva du vil ha ut av den og hva slags utstyr du har fra før.

Krever ekstrautstyr

Greia med RFLKT er at den kun speiler (derav navnet) din foretrukne sykkelapp på Iphonen, så du slipper å hente frem mobilen fra baklomma for å sjekke dataene dine. Noe mer gjør ikke den. Likevel har den en haug med muligheter, men da kreves det ekstrautstyr, noe som kan bli dyrt. Mer om det senere.

Test: To billige sykkelcomputere møtes til duell

Les manualen grundig

Etter å ha åpnet pakken kom det et lite sukk: Her var det ingen tvil om at både guide måtte leses grundig og instruksjonsvideoer sjekkes på nett. Dette virket ikke spesielt intuitivt. Dessuten: RFLKT kommer ferdig montert i et feste beregnet for styret, men vi ville ha vår festet i en egen holder for styrestammen. Det bydde på litt problemer.

MYE SMÅTT OG RART: Ikke stress etter at du har åpnet pakken, her gjelder det å ta seg god tid.  Foto: Thomas Strzelecki
MYE SMÅTT OG RART: Ikke stress etter at du har åpnet pakken, her gjelder det å ta seg god tid. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Satt bom fast

Den satt bom fast i holderen og det tok oss litt tid før vi skjønte at vi måtte bruke en flat skrutrekker for å åpne holderen. Vi hadde en følelse på at vi kom til å knekke holderen, men det gikk heldigvis bra. Nettopp holderen har vært et problem for andre brukere, noe Wahoo nå har gjort noe med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter litt kløning fikk vi RFLKT-en på plass på styrestammen.

Les: Er dette en smart mobilholder til sykkelen din?

Slet med parringen

Så skulle vi parre sykkelcomputeren med sykkelappen på Iphonen. Det var ikke så lett å skjønne. RFLKT-en fungerer med de fleste populære sykkel-apper, men vi gikk for Wahoos egen Fitness-app. Men vi så ikke hvor på appen vi kunne parre den med RFLKT-en og var like langt. Dermed lastet vi ned Wahoo Utility-appen for å teste Bluetooth-tilkoblingen. Det gikk fint, og til slutt så vi dele-knappen øverst til venstre på Fitness-appen. Endelig var vi tilkoblet.

Les også: Den dingsen kan redde livet til syklister

Du bestemmer menyen

Du kan selv bestemme hva du vil se på RFLKT-skjermen. Gå inn på sykkelappen og velg «settings», «workout settings», «biking», «configuration» og «edit» og så bestem hvor mange ruter du vil se og hva du vil at de skal vise. Du må trykke på ruten for å bestemme innholdet, det tok litt tid før vi skjønte. I samme meny kan du også velge hva de fire sideknappene gjør, og her valgte vi å kontrollere musikken på iPhonen.

RFLKT-en kan styre iTunes

PRAKTISK: Liker du musikk på sykkelturen, er sideknappene fine å ha.
PRAKTISK: Liker du musikk på sykkelturen, er sideknappene fine å ha. Vis mer


Det er kanskje det beste med RFLKT. Du kan kontrollere all musikk i Itunes på mobilen, og pause og skippe frem og tilbake, som er praktisk hvis du sykler med musikk. På selve skjermen hadde vi fart, avstand og tid. Og to felt vi overhodet ikke hadde bruk for: puls og kadens (tråkkfrekvens). Vi erstattet de med rundetid og musikk.

Les også: Denne gjør alle sykler elektriske

Krever ekstrautstyr

For skal du måle puls og tråkk trenger du nemlig Wahoos hastighet- og kadenssensor og Wahoos pulsbelte. Det blir en ekstrautgift på 1.217 kroner i tillegg til selve sykkelcomputeren på 1.195.

Er Garmin et enklere kjøp?

RUTER: Du bestemmer selv hva rutene skal vise av informasjon, og det er flere måter å dele opp rutene på.  Foto: Thomas Strzelecki
RUTER: Du bestemmer selv hva rutene skal vise av informasjon, og det er flere måter å dele opp rutene på. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Da er vi oppe i 2.412 kr. pluss frakt, og det spørs ikke om mange vil heller velge noe fra Garmin? En Garmin Edge 510 inneholder for eksempel både pulsmåler og kadenssensor og koster noen hundrelapper mer.

Test: DinSide prøver high-end sparkesykkel

Måler feil hastighet

Vi testet den med en Sigma-sykkelcomputer ved siden av på styret. RFLKT-ens hastighet måles med GPS-en til iPhonen, og den var slettes ikke enig med Sigmaens hjulsensor om hvor fort vi kjørte. Noen ganger var forskjellene (og hastighetene vi var oppe i) voldsomme, så vil du ha riktig fart vist på skjermen, må du gå til anskaffelse av Wahoos hastighet- og kadenssensor.

Hva vil du bruke den til?

ULIK HASTIGHET: Vi opplevde ikke én eneste gang at de to sykkelcomputerne viste lik hastighet. Det skyldes at den ene måler fart via telefonens GPS, mens den andre bruker sensoren på hjulet.  Foto: Thomas Strzelecki
ULIK HASTIGHET: Vi opplevde ikke én eneste gang at de to sykkelcomputerne viste lik hastighet. Det skyldes at den ene måler fart via telefonens GPS, mens den andre bruker sensoren på hjulet. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Alt er altså avhengig av hva du fôrer RFLKT-en med. Trenger du bare å vite rundetid og antall kilometer tilbakelagt og liker å styre musikken din (selv om du ikke kan kontrollere volum), holder det kanskje med RFLKT-en. Men vi tipper du vil ha noe mer, og da kan jo den enkle og mye billigere Sigmaen være et alternativ i forhold til å vise riktig fart, eventuelt en Garmin 510, for de som vil ha all tilgjengelig informasjon som er å oppdrive under sykkelturen.

Les også: Dette klarer ikke sykkelfolket seg uten

Konklusjon

Det blir vanskelig å trille terning uten å ha testet denne med pulsmåler og hastighet- og kadenssensor, og vi har tro på at RFLKT viser sitt sanne jeg når du har begge disse installert. Men siden dette må bestilles separat, kan det virke mer forlokkende å bestille en alt-i-ett-pakke fra Garmin. Alt avhenger av hvor mye informasjon du vil se på skjermen.

Et annet aber er at montering, oppsett av app og bruk av sykkelcomputer, kan bli vel teknisk.