<strong>GIFTIGE STOFFER I BARNEKLÆR:</strong> Framtiden i våre hender har testet barneklær og -produkter har funnet miljøgifter i 31 av de 34 produktene. Verstingene er Helly Hansen og Friends (Coop). Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender
GIFTIGE STOFFER I BARNEKLÆR: Framtiden i våre hender har testet barneklær og -produkter har funnet miljøgifter i 31 av de 34 produktene. Verstingene er Helly Hansen og Friends (Coop). Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender Vis mer

Funn av fluorstoffer i barneklær

Test avslører miljøgifter i babyprodukter og barneklær

31 av 34 parkdresser, votter og babyprodukter inneholder miljøgifter, viser ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Framtiden i våre hender har testet klær og andre barneprodukter for miljøgifter.

Testen avslører at 31 av 34 av de testede produktene inneholder miljøgifter, som utgjør 90 prosent av testproduktene.

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, uttrykker bekymring:

<strong>- BRANSJEN MÅ RYDDE OPP:</strong> Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er bekymret for den totale mengden miljøgifter vi omgir oss med. Foto: Renate Madsen/Framtiden i våre hender
- BRANSJEN MÅ RYDDE OPP: Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er bekymret for den totale mengden miljøgifter vi omgir oss med. Foto: Renate Madsen/Framtiden i våre hender Vis mer

– Vår test viser barn og babyer utsettes for miljøgiftige produkter. Det mest alvorlige ved vår undersøkelse er de relativt høye nivåene av ukjente miljøgiftige fluorkarboner i to av produktene. Det er oppsiktsvekkende at de ikke har kontroll over hvilke miljøgifter de har i produktene, sier Anja Bakken Riise.

Best og verst

Testens verstinger er en regnbukse fra Helly Hansen og en parkdress fra Coops merke Friends.

Høyest nivå av miljøgiftige fluorkarboner fant de i en regnbukse fra norske Helly Hansen.

<strong>VERST:</strong> Denne buksen fra Helly Hansen inneholdt store mengder fluorkarboner. Helly Hansen sier til Dinside at de holder seg innenfor grenseverdiene og at de jobber mot en full utfasing av disse stoffene i fremtiden - uten at de har tidfestet når dette skal skje. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender
VERST: Denne buksen fra Helly Hansen inneholdt store mengder fluorkarboner. Helly Hansen sier til Dinside at de holder seg innenfor grenseverdiene og at de jobber mot en full utfasing av disse stoffene i fremtiden - uten at de har tidfestet når dette skal skje. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender Vis mer

Også Coops parkdress av merket «Friends» inneholdt høye nivåer av fluorkarboner.

Bare vottene fra Reima, vinterdressen fra Molo og jakka fra Name-It var miljøgiftfrie – og dette er testvinnerne i denne testen.

BRA! Vottene fra Reima er et av kun tre produkter som får smilefjes i testen. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender
BRA! Vottene fra Reima er et av kun tre produkter som får smilefjes i testen. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender Vis mer

Du kan se hele listen med produkter og testresultatet lenger ned i artikkelen.

Ifølge Framtiden i våre hender, er det mange av produsentene som bekrefter at produksjonen inneholder miljøgiftige fluorkarboner – blant annet Helly Hansen, Bergans, Norheim og Hestra.

Coop er imidlertid et av merkene som sier at de ikke bruker fluorkarboner i produksjonen sin – og som derfor uttrykker stor overraskelse over funnene.

Du kan se hva produsentene svarer på funnene og kritikken nederst i artikkelen.

Er ikke overrasket

Om testen

Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) har analysert barneklær og babyprodukter for innhold av miljøgiftige fluorkarboner (PFAS), på oppdrag fra Framtiden i våre hender.

Stoffene kan skade miljøet, og kan være helsefarlige for arbeidere i lavkostland, som produserer klærne.

Framtiden i våre hender poengterer at det alltid er en viss usikkerhet forbundet med slike tester og at de ikke kan utelukke helt at nivåene som er funnet i produktene kan skyldes forurensning fra for eksempel prosessvann eller lignende ved produksjonsstedet.

- Sjansen for at miljøgiftene er tilsatt med vilje, er imidlertid større jo høyere konsentrasjonene er, poengterer de.

(Kilde: Framtiden i våre hender)

Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender sier til Dinside at de ikke er overrasket over resultatene.

– Nei, dessverre. Miljøgiftige fluorkarboner har blitt veldig populære blant kjente merkevarer fordi de gjør en rekke produkter smuss- og vannavstøtende. Men det er oppsiktsvekkende at store og kjente merkevarer ikke har kontroll over hvilke miljøgifter de har i produkter de selger til barn. Enkelte av produktene hvor vi fant inneholdt miljøgiftige fluorkarboner var merket «fluorfrie». Det er skuffende at store, kjente merkevarer villeder kundene sine slik, sier Riise til Dinside.

Da Forbrukerrådet testet barnejakker for skadelige stoffer i juni 2017, fant de at kun en av ni jakker fikk godkjent.

De fant skadelige stoffer i åtte av ni jakker og tre av jakkene ble klaget inn for villedende markedsføring fordi de lovte å være fluorfri når de ikke var det. Dette førte til at XXL, G-sport og KappAhl måtte endre markedsføringen.

Riise sier at selv om ingen foreldre skal trenge å bekymre seg for enkeltprodukter, bør vi alle være bekymret for den totale mengden miljøgifter vi omgir oss med i hverdagen.

– Siden 1960-tallet har antallet miljøgifter i den jevne nordmanns kropp økt fra om lag 6–7 stoffer, til 200–400 i dag, hevder Riise.

Dette er problemet med fluorstoffer

– Ifølge miljødirektoratet kan disse miljøgiftene føre til barnløshet, leverskader og sviktende immunforsvar, de kan også være kreftframkallende på pattedyr. Vi må også huske på at arbeiderne som produserer kjemikaliene og produktene i Asia, særlig i Kina, er spesielt utsatt. De må tåle svært høye nivåer av fluorkarboner i miljøet rundt flere fabrikkene, sier Riise videre.

Det er ikke bare barneklær og barneprodukter som kan inneholde miljøgifter som for eksempel fluorkarboner, men Riise sier barn er ekstra sårbare:

– Vi vet at barn er ekstra sårbare for det raskt økende omfanget av miljøgiftige produkter. De har et mindre utviklet immunforsvar, og en større hudoverflate i forhold til kroppsvekt enn oss voksne. De kan eksponeres for stoffene direkte f.eks. gjennom avdamping fra fluorkarboner, eller indirekte via amming og drikkevann. Disse stoffene har til felles at de ofte hoper seg opp i naturen over tid.

– Er det farligere med noe barna kan komme til å tygge på en med noe du for eksempel har på beina?

– Fra et enkeltprodukt vil det som regel være snakk om så lave nivåer at det er liten grunn til bekymring, men siden fluorkarboner avgir giftige gasser, kan man anta man er mer utsatt jo tettere på man er produktet, spesielt ved langvarig eksponering, sier Riise til Dinside.

Mest bekymret for totalmengden

Hun understreker at de er mest bekymret for den totale mengden vi omgir oss med i hverdagen og ikke enkeltprodukter som sådan.

– Våre testresultater viser at vi trenger et forbud mot miljøgiftige fluorkarboner som helhet, ikke bare utvalgte enkeltstoffer. Regjeringa bør jobbe for forbud i EU, og mens vi venter på forbudet bør det innføres høye avgifter på bruk av stoffene. I dag tar ofte produsentene bare i bruk nye og ofte ukjente fluorkarboner når et enkeltstoff blir forbudt. Sånn kan vi ikke ha det!

– Bransjen må umiddelbart rydde opp, og slutte å selge produkter med miljøgiftige fluorkarboner. Både barn og voksne fortjener giftfrie klær, sier Riise til Dinside.

Dette er produktene som Framtiden i våre hender har testet:

Du kan lese mer hos Framtiden.no

Produkt Type Vurdering
Name-itJakkeIngen miljøgifter
MoloVinterdressIngen miljøgifter
ReimaVotterIngen miljøgifter
StormbergParkdressLave verdier av miljøgifter
Mikk-lineSkalljakkeLave verdier av miljøgifter
KappAhlVotterLave verdier av miljøgifter
GresvigVill votterLave verdier av miljøgifter
Barnas husReflex parkdressLave verdier av miljøgifter
DidrikssonsVotterLave verdier av miljøgifter
TrollerIglo vognposeLave verdier av miljøgifter
JotunheimVotterLave verdier av miljøgifter
HestraVotterLave verdier av miljøgifter
B.o.z.z.Ergo vognposeLave verdier av miljøgifter
NorheimVill varmevottenLave verdier av miljøgifter
CubusFun tec bukseLave verdier av miljøgifter
SkogstadParkdressLave verdier av miljøgifter
CoopCrossbow votterLave verdier av miljøgifter
Color kidsVotterLave verdier av miljøgifter
BeckmannRyggsekkHøye verdier av miljøgifter
NeomondoJakkeHøye verdier av miljøgifter
Polarn O. PyretSkallbukseHøye verdier av miljøgifter
Isbjörn of SwedenVotterHøye verdier av miljøgifter
TinkafuRegntrekkHøye verdier av miljøgifter
BergansSkallbukseHøye verdier av miljøgifter
WheatVinterdressHøye verdier av miljøgifter
ReuschVotterHøye verdier av miljøgifter
McKinleyJakkeHøye verdier av miljøgifter
EmmaljungaFottrekkHøye verdier av miljøgifter
Close (POP-in)SmekkeHøye verdier av miljøgifter
BritaxSoftbagHøye verdier av miljøgifter
BugabooVognposeHøye verdier av miljøgifter
Fiber ProtectorImpregneringHøye verdier av miljøgifter
CoopFriends vinterdressHøye verdier av miljøgifter
Helly HansenNorse pantHøye verdier av miljøgifter

Coop: – «Friends» skal være fri for fluorstoffer​

Coop uttrykker overraskelse over testresultatene.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier til Dinside at Friends parkdresser ikke skal inneholde rester av kjemikalier – og poengterer at deres egne tester viser ingen funn.

<strong>- FRIENDS SKAL VÆRE FLUORFRI:</strong> Coop er overrasket over resultatene ettersom de hevder at produksjonen skal være garantert fluorfri. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender
- FRIENDS SKAL VÆRE FLUORFRI: Coop er overrasket over resultatene ettersom de hevder at produksjonen skal være garantert fluorfri. Foto: Hanne Gustavsen/Framtiden i våre hender Vis mer

– Friends bruker en sertifisert «coating» som skal være garantert fri for fluorstoffer, og våre egne tester viser ingen tegn på kjemikalier i parkdressen. Selv om funnene er innenfor lovkravene, ser Coop alvorlig på testresultatene fra Fremtiden i våre hender, og har levert inn ytterligere tester for å finne ut om fluor er tilsatt i produksjonen, eller om funnene av fluor kun er en enkelt hendelse. Våre kunder, som er de som eier Coop, skal være trygge på de produktene de handler hos oss derfor vil vi følge opp saken ytterligere for å være helt sikre på hva som har skjedd, sier Kristiansen til Dinside.

Perfluorerte stoffer, ofte omtalt som PFAS eller fluorkarboner, er blant de farligste miljøgiftene som fremdeles er tillatt å bruke. Stoffene brytes svært sakte ned i miljøet. Mange har giftvirkninger ved svært lave konsentrasjoner, og flere av dem kan oppkonsentreres i næringskjeden.

Helly Hansen: – Jobber mot full utfasing i framtida

Richard Collier, produktsjef i Helly Hansen, sier til Dinside at alle produktene deres holder deg innenfor de lovlige grenseverdiene som er i dag – og at de jobber med å fjerne fluorkarboner fra produktene.

– Helly Hansen-produktet som ble testet er en vanntett, pustende barnebukse som drar nytte av behandlede materialer for å holde seg vind- og vanntett over tid. Alle sertifiserte testresultater som blir presentert for oss er godt innenfor de lovlige grensene, ifølge norsk lov. Alle testede materialer i denne buksa er også 100 prosent Bluesign-godkjent. Vi jobber tett sammen med både Bluesign og European Outdoor Group, i tillegg til Swerea i Sverige for å finne den beste mulige metoden for å redusere mengden fluorkarboner som brukes, og vi jobber mot en full utfasing av disse behandlingene i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer