Test av sportsørepropper

Vi har testet seks ørepropper og hodetelefoner for løping og sportsbruk.

TRENINGSLYD: Vi har testet seks ulike ørepropper og hodetelefoner for sportsbruk, og det er én som skiller seg veldig ut. Foto: Per Ervland
TRENINGSLYD: Vi har testet seks ulike ørepropper og hodetelefoner for sportsbruk, og det er én som skiller seg veldig ut. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange foretrekker å trene med musikk på øret. Undersøkelser viser faktisk også at musikk under trening kan bedre ytelsen.

Det finnes en mengde ulike patenter for øretelefoner og øreplugger for treningsbruk, og i denne testen har vi lagt vekt på å teste en del ulike løsninger.

Nedenfor kan du se våre vurderinger av de enkelte.

Hva som er best for deg, vil også være litt avhengig av dine generelle preferanser. Noen liker rett og slett ikke å ha plugger inne i ørene, mens andre ikke vil ha utenpåliggende øreklokker.

Det er også endel øvrige funksjoner som du kan få eller ikke få ved de ulike løsningene. Her er noen vurderinger du bør gjøre i forhold til hvilke øreplugger eller -klokker du velger:

Vi har testet seks sportsørepropper og -hodetelefoner.  Foto: Kristin Sørdal
Vi har testet seks sportsørepropper og -hodetelefoner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Tenk på dette før du velger

Plugger eller klokker? Dette vil være et individuelt valg, hva den enkelte foretrekker. Liker du ikke å ha plugger i ørene, vel - da bør du også velge en annen løsning.

Liker du ikke plugger i ørene fordi de faller ut når du blir svett? Da bør du rett og slett velge plugger med en annen patent - for ja: Det finnes plugger som ikke rikker seg selv om perspirasjonen er høy. Prøv plugger med "haifinner" som de vi har testet fra Bose og Sennheiser - de sitter overraskende bra - det samme gjelder plugger med bøyler over ørene.

Det finnes ørepropper med og uten volumkontroll på ledningen. Etter å ha testet begge deler, må vi si at vi foretrekker typen med volumkontroll på ledningen - det er veldig greit å kunne skru lyden opp og ned uten å måtte tukle med telefonen eller spilleenheten - og det er veldig greit kunne enkelt skru av lyden, med kun et knappetrykk. Alternativet er selvsagt å ta proppene ut av ørene, men det er ganske kjekt å slippe å ta proppene ut og inn.

Ledningen kan faktisk spille en stor rolle - en ledning som hopper og bråker når du løper er ganske irriterende. Her spiller ledningens tyngde (tykkelse) samt koblingspunktet mellom høyre og venstre ledning inn. Selv om vi likte Sennheisers øreplugger med haifinne, var den hoppende ledningen ganske irriterende.

Feste bak (over) øret, inni øret eller bak hodet? Alle plugger må jo nødvendigvis festes på et eller annet vis, om det er med en "haifinne" på selve pluggen, om det er en bøyle bak øret eller en bøyle bak hodet. Her vil nok folk ha sine egne preferanser i forhold til hva som passer ens egen anatomi og bruk best.

Ut fra vår erfaring, er det imidlertid to av disse typene som utpeker seg som favoritter, og det er typen med bøyle bak øret og pluggene med feste inni øret - "haifinner".

Ørepluggene med bøyle bak hodet synes vi var ubehagelige, fordi bøylen hoppet opp og ned bak hodet - og den skraper borti jakkekragen. I tillegg er de i veien ved studiotrening som roing og styrketrening. Her tar vi høyde for ulike oppfatninger og i forhold til hodeform - men her er det i alle fall best å prøve før du kjøper.

Tenk også litt på hvordan ørepluggene eller hodetelefonene passer sammen med det øvrige utstyret du kanskje bruker: Løper du med briller eller med solbriller, kan det være en fordel med øreplugger som ikke har bøyle over øret. Dette vil da komme i konflikt med solbrillene. Joda, det er klart at det går, men det blir trangt om plassen over øret.

Hodetelefoner. Ah, utenpåliggende øreklokker - hvilken lettelse dette kan være! Først etter å ha løpt ganske mange hundre mil med ørepropper og tar på et par utenpåliggende øreklokker kjenner vi hvilken lettelse dette vil være. Kanskje ikke som eneste par, og ikke om vinteren med lue (selv om dette selvsagt også går fint) - så er det deilig å slippe å ha noe inni øret, alltid.

Disse har vi testet:

Musikkspilleren rett på øret. Foto: Per Ervland
Musikkspilleren rett på øret. Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperSony Walkman MP3-spiller

MP3-spiller rett på øret? I utgangspunktet høres jo dette ganske smart og forlokkende ut, i og med at du ikke trenger å bry deg med ledninger og så videre. I tillegg er de vanntette og skal dermed også kunne brukes ved svømming og andre vannaktiviteter.

Denne skiller seg mye fra de øvrige pluggene i testen, i og med at det er ørepropper med innebygget mp3-spiller. Dermed slipper du alt av ledninger og musikkenheter.

Denne krever endel mer av deg før første gangs bruk, enn et par vanlige øreplugger - i og med at den må kobles til en PC og laste ned musikk til spilleren. Du kan dermed ikke gjøre nytte av dine eventuelle spillelister på Spotify eller andre musikktjenester.

Vi synes dette var klumpete og vonde greier å ha på. Pluggene passer ikke for våre ører, de presser og gjør vondt. I tillegg har du tross alt en på øret, og det merkes jo, selvsagt.

Spilleren festes med en bøyle bak hodet, som strammes ved hjelp av en slags gummistrikk. Hos oss ble det da en ganske stor løkke bak mot nakken, som kom i konflikt med jakkekrager og som var i veien ved diverse studioaktiviterer, når hodet vipper litt bakover.

Det skal sies at dette selvsagt er den eneste av disse sportsløsningene som lar deg svømme med musikk på øret. For de som liker det.

Pris Sony NWZ-W273: 799 kroner

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperBose sportsørepropper

Vi har tidligere testet Bose in-ear MIE2, og som du kan lese i minitesten av øreproppene, likte vi dem godt da.

Vi liker dem fremdeles veldig godt. Som du kan se av bildene, har øreproppene en "haifinne" som du legger opp mot øremuslingen. Proppene sitter overraskende godt, under all slags aktivitet, og selv under svette forhold.

Vi hadde et sportssett med ørepropper og armholder kombinert, og dette er absolutt et godt sett som kan anbefales. Øreproppene sitter veldig godt: de er behagelige å ha på, de presser ikke i øret, og lyden er veldig bra. Her er det ingen spraking i ledningene, som for øvrig heller ikke hopper slik som vi opplevde på noen andre liknende modeller.

Øreproppene vi hadde, var også utstyrt med volumkontroll på ledningen, samt "mute"-knapp - noe som fungerte fint - og som er veldig praktisk. Akkurat disse har også mikrofon, slik at du kan snakke i telefonen, og besvare og legge på via volum-kontrollen på ledningen. Det er også med par "haifinner" i ulik størrelse, slik at du kan finne den som passer deg best - samt forlengingskabel, slik at du ka gjøre ledningen kortere eller lengre etter behov.

Armholderen fra Reebok som følger med, er i tillegg veldig bra, og det er nesten verdt å kjøpe dette settet kun for armholderen alene. Den er svært komfortabel å ha på, er enkel å ta av og på og stramme, og den er fukttett - slik at telefonen ikke blir klam eller svett selv om du blir det.

Dette er de øreproppene i testen som er mest komfortable og som gir den beste lyden - og når ekstrafunksjonene også sitter, må dette bli full score og best i test!

Pris Bose SIE2i: 1.199 kroner, da er armholder inkludert

    Øreproppene finnes også i en enklere utgave, Bose SIE2. Denne koster 999 kroner, men har da ikke volumkontroll/mikrofon på ledningen.

Sennheiser Adidas sports

Sennheiser har flere ulike modeller innen ørepropper og hodetelefoner for sportsbruk, sammen med Adidas. Vi har testet to ganske ulike modeller fra Sennheiser og Adidas: Et par med samme prinsipp som Bose-øreproppene, og et par øretelefoner med bøyle bak hodet - lik den ene modellen fra Philips.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperØreproppene, CX 685 Sports, er altså utformet etter samme prinsipp som Bose-øreproppene, med en "haifinne" som legges opp mot øremuslingen. Proppene sitter på plass under de fleste aktiviteter, så akkurat dette fungere fint. Lyden er også bra, absolutt - selv om de nok må se seg slått av Bode-øreproppene akkurat i dette tilfellet.

Når det kommer til komfort, får ikke Sennheiser og Adidas full pott: For selv om øreproppene sitter selv under harde økter og under alle forhold, så er ikke komforten på topp. Øreproppene kommer selvsagt med tre sett ørepropper med ulik størrelse, slik at du skal kunne finne den størrelsen som passer dine ører best mulig. Likevel blir vi slitne i øregangen etter det kontinuerlige trykket fra øreproppene - noe vi ikke blir med Bose-proppene.

Vi plages også med ledningen, som vi synes hopper, og dermed skraper veldig - som fortyrrer lydbildet. Hva dette skyldes, er ikke godt å si, men når vi sammenlikner denne ledningen med Boses, ser vi at sammenføyningen etter splitten - og dermed tyngdepunktet på ledningen - kommer mye lenger ned på Sennheisers ørepropper - så det kan være grunnen til at disse hopper mer enn Boses løsning.

Denne modellen har ikke volumkontroll på ledningen. Vi synes også ledningen er veldig lang, noe flere av modellene har løst med en "skjøteledning" - slik at du ikke behøver å plages med den lange ledningen dersom du ikke behøver det.

Pris Sennheiser CX685 Adidas Sports: 449 kroner

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperHodetelefonene, PMX 685i Sports, er altså en type sportshodetelefoner med bøyle bak hodet. Først og fremst: All ære til Sennheiser for lyden i diss, den er virkelig bra - bedre enn i sportsøreproppene fra samme produsent som omtalt ovenfor. Komformessig, er øretelefonene veldig gode mot øret, disse ligger inn mot øregangen - og som du kan se av bildet, er dette altså ikke en plugg inn i øret.

I likhet med øreproppene fra Bose, kommer ogs disse med volumkontroll og mikrofon på ledningen- som er veldig kjekt å ha, i alle fall muligheten til å styre lyd, å skru av lyden enkelt, og du kan bla deg til en ny låt.

Alt dette vel og bra. Det vi imidlertid ikke blir fortrolig med, er at volumkontrollen sitter såpass høyt oppe på ledningen - rett under haka - som gjør at vi sliter litt med å få tak på den når vi er ute med jakke på, fordi den blir liggende akkurat i overgangen ved jakkekragen.

Vi synes også det fungerer dårlig med bøylen bak - den blir hengende og vippe litt i løse lufta, flere centimeter på utsiden av bakhodet - og gjør at den kommer i konflikt både med eventuelt hår i hestehale (for de som har det) og bekledning. Den er også i veien ved visse typer studiotrening - du skal ikke dra hodet veldig langt bak før bøylen treffer klær og annet.

Pris Sennheiser PMX685i Adidas Sports: 479 kroner

Philips

Vi har også testet to ulike sporshodetelefoner fra Philips: Ørepropper med bøyle bak hodet og sportshøretelefoner med mer konvensjonell bøyle over hodet.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperØreproppene SHQ4217 er altså med bøyle bak hodet - med liknende patent som Sennheiser Adidas, men her er det altså ørepropper som du setter inn i ørene, i stedet for den typen du legger inntil øregangen som Sennheiser og Adidas har i sin løsning. Disse kommer selvsagt også med utskiftbare ørepropper i størrelse liten, medium og stor.

Og i likhet med Bose og Sennhheiser PMX 685i, er det også volimkontroll med mikrofon - og i likhet med disse to andre, er det selvsagt da også her mulighet for å kontrollere lyden, svare og avslutte telefonsamtaler, pause musikken og hoppe til neste låt. Dette fungerer også her fint - og ettersom vi kommenterte plasseringen på Sennheiser-settet, kan vi si at her er plasseringen fin. Ledningen hopper heller ikke mer enn normalt, og den er passe lang.

Sammenliknet med Sennheisers liknende patent som omtalt ovenfor, må vi si at joda, lyden her er grei - men lyden i Sennheiser-settet er mye bedre. For øvrig møter vi de samme utfordringene med nakkebøylen, som vi gjorde med Sennheiseren - i form av at den hopper, og kommer i konflikt med klær og bevegelser. Også her presser det endel mot øregangen, som vi blir slitne av.

Disse øreproppene finnes også i flere liknende utforminger, vi har også testet de med kun ørebøyle - noe vi synes sitter mye bedre, og er en mye bedre løsning.

Pris Philips SHQ4217: 399 kroner

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
image: Test av sportsørepropperHodetelefonene Philips SHQ5200 er nettopp det: Hodetelefoner. Og som vi nevnte innledningvis: Etter å ha løpt rundt med ørepropper som har innvadert øregangen vår på hver løpetur og ellers i uker og måneder, er det jammen en lettelse å få på seg et par hodetelefoner! Endelig noe som bare sitter utenpå ørene, og som ikke presser eller trykker inni året vårt.

Når det er sagt, er det selvsagt både fordeler og ulemper med de ulike patentene, og denne skiller seg også veldig fra de andre, nettopp fordi du med denne løsningen har utenpåliggende øreklokker - mens de andre har en eller annen form for ørepropper. I så måte er Sennheiser Adidas-settet med bøyle bak hodet de som likner mest på denne.

Spørsmålet er uansett hva som funker best til trening.

Disse hodetelefonene sitter godt på hodet, og øreklokkene ligger utenpå øret uten å trykke for mye. De er behagelige og komfortalbe å ha på, og lyden er også veldig bra: Lyden her er bedre enn i de andre Philips-øreproppene vi har omtalt ovenfor. Dette er rett og slett komfort, og det virker under de fleste forhold, både utendørs og innendørs. Med denne har vi ingen plager med ledninger som hopper. Øreputene kan også tas av og vaskes.

Til trening ute vinterstid, vil du antakelig måtte ha disse utenpå en lue eller pannebånd - og du vil da få dette tøyet mellom øreklokkene og øret, med det som et tøystykke mellom øreklokkene og øret som dette tøystykket vil ha å si.

Sammenliknet med de lettere øreproppene som vi har testet, blir det selvsagt mye tettere og varmere under trening, med tette hodetelefoner.

Pris Philips SHQ5200: 550 kroner

BOSE og Reebok er best i test, med komfortable ørepropper, super lyd og behagelig armholder til smarttelefon. Foto: Kristin Sørdal
BOSE og Reebok er best i test, med komfortable ørepropper, super lyd og behagelig armholder til smarttelefon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Armholder er også veldig enkel å ta på og justere, og den ramler ikke av armen din når du må justere den litt. Foto: Kristin Sørdal
Armholder er også veldig enkel å ta på og justere, og den ramler ikke av armen din når du må justere den litt. Foto: Kristin Sørdal Vis merKonklusjon

I denne sammenlikningstesten, synes vi Bose er best: Det er best lyd og best komfort, med gode finesser - og skal du likevel ha armholder for smarttelefonen din, er ikke prisen så ille, heller - og bedre armholder skal du lete en stund etter.

Når det er sagt, så er selvsagt 1.199 kroner ikke gratis - og har du allerede en armholder du er fornøyd med, er det selvsagt ganske dyrt. Så kan du selvsagt gå for utgaven uten mikrofon og volumkontroll, som er billigere - men om vi sammenlikner et sett med og et sett uten volumkontroll, er vi ikke i tvil om at dette er verdt å investere noen ekstra kroner i.

Hvilken type sportsørepropper eller hodetelefoner du foretrekker, er selvsagt også i stor grad subjektivt. Selv om ikke øreproppene med bøyle bak hodet passer for oss, vil det ikke si at de ikke passer for deg. Dersom dette er noe du liker, bør du i alle fall prøve dem i butikken, for å se om de passer til hodet ditt, rett og slett. Og av disse to typene som vi har testet, så er Sennheisers de mest komfortable, som også gir best lyd av disse to.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!